Bu kez Süleymaniye’de köyler PKK tarafından canlı kalkan olarak kullanıldıkları için boşaltılıyor

Bu kez Süleymaniye’de köyler PKK tarafından canlı kalkan olarak kullanıldıkları için boşaltılıyor

 Süleymaniye’nin Çemçemal İlçesi’ne bağlı bir köy  PKK’ye bağlı güçlerin köylerine yakın konuşlanması ve Türkiye’nin saldırılarından endişelendikleri için boşaltıldı. Bazı yakın köylerin de yarı yarıya boşaltıldığı ve kısa bir zaman sonra tümden boşalması bekleniyor.

PKK son dört yıl içinde Süleymaniye ve Germiyan çevresindeki pek çok alana askeri kamplar kurdu. PKK kampları köylerle iç içe.  Halk PKK güçleri ilk geldiği zaman PKK’nin gelişinden tedirgin olsa da kısa zaman sonra ekonomik olarak kazandığını fark edince sesini etmedi. PKK köy bakallarından alışveriş yapıyor, halkın arabalarını kiralıyor, erzak getirmesi için halkla ticaret yapıyordu. Bu da zamanla halkın ekonomik olarak işten faydalı çıktığı için PKK’yi  kabül etmesini getirdi.

Fakat köylüler zamanla bu işin birde diğer yönlerinin olduğunu fark etti.

PKK gittikçe köylerin içine giriyor, halkın hayatına müdahale ediyor, insanları tehdit ediyordu. PKK bir mafya örgütü gibi istediği gibi hareket etmeyenler üzerinde baskı kuruyordu.

Özellikle de 21 Mayıs günü Çemçemal’e bağlıa Axçeler nahiyesine bağlı Tûtegel köyü yakınlarında içinde halkın ve PKK’lilerin de olduğu bir aracın vurulması gergin sürecin başlamasına yol açtı. Araçta Tûtegel köyü encümen üyesi ve başka bir sivil hayatını kaybetti. Bu olaydan sonra  halktan PKK’ye bazı talepler geldi.

Elde edilen bilgilere göre, köy halkı PKK’lilere artık köylerine gelmemelerini, kamplarını uzak yerlere taşımalarını  talep ettiler ama PKK bu talebi redetti. Ayrıca yaşanan SiHA saldırısından sonra PKK tam tersine köylere daha fazla yanaştı.  Bundan dolayı köy halkı ile PKK’liler arasında problem çıktı ve köy halkı köylerini boşaltmak zorunda kaldılar.

Aslında Çemçemal’de yaşanan bu köy boşaltma ilk değil. PKK’nin varlığı nedeni ile onlarca köy boşalmış durumda.

Kürdistan Parlamentosu’nun Temmuz 2020’de görevlendirdiği araştırma komisyonunun raporuna göre, TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmalar ve bombardımanlar nedeniyle son 28 yılda 504 köy boşaltıldı, onlarca sivil hayatını kaybetti, milyonlarca dolarlık maddi zarar meydana geldi.

Diğer Haberler