KCK ve Kürt karşıtı Şii lider Xezali aynı gün Hewler’i tehdit etti

KCK ve Kürt karşıtı Şii lider Xezali aynı gün Hewler’i tehdit etti

KCK Dış İlişkiler Komitesi ve Esayip Ehil El Heq Hareketi Genel Başkanı Qeys El Xezeli aynı gün Hewler’i tehdit etti. Her iki hareketin beraber tehditte bulunmasının bir tesadüf olmadığı aralarındaki koordinasyona işaret ettiği belirtiliyor.

KCK Dış İlişkiler komitesinden kaos çıkarma tehdidi

KCK Dış İlişkiler Komitesi’nin PKK’ye bağlı çıkan medyada bir bildirisi yayınlandı. Bildiride Süleymaniye’de Zeki Çelebi olayı bahane edilerek önlem alınmadığı, bu olaylarda yerel güçlerin sorumlu olduğu iddia edildi. Olaya dönük bir hiçbir delil ve hiçbir kanıt olmamasına, soruşturma devam etmesine rağmen PKK’ye bağlı medya olayda KDP parmağı varmış gibi göstermek istemişti. Hatta nerden alındığı belli olmayan bir fotoğraf paylaşılarak katiller Hewler’e kaçtı denerek kamuoyu ve aile manipüle edilmeye çalışıldı.

KCK Dış İlişkiler komitesi açık biçimde misilleme hakkını kullanacaklarını duyurdu. KCK Dış İlişkiler Komitesi açıklamasında “her insan kendi güvenliğini alma ve misilleme hakkına sahip olacaktır” dendi. Bu provokatif cümleden sonra ise “olası sonuçlarının da sorumlusu olmayacağımızın bilinmesi gerekir” dendi.

Hewler, Süleymaniye kışkırtması

Yaptığı provakatif açıklamalarla sık sık gündeme gelen KCK Dış İlişkiler Komitesi Süleymaniye şehir merkezinde üslenen bir komite. Özellikle de YNK istihbaratı ve Lahor Cengi ile yakın ilişki içinde. Bu ilişki ağını daha güçlü tutmak ve puan kazanmak için de sık sık Hewler Süleymaniye çelişkisini üstü kapalı dile getirip biz Süleymaniye’den yanayız diyor. KCK Komitesi son açıklamasında da “Kürt aydınlanmasının merkezi Süleymaniye” gibi ifadeler kullanırken Hewler “katillerin merkezi oldu” diyerek tarafları kışkırtmak istedi.
KCK Dış İlişkiler komitesi bildiride Kürdistan Bölgesi Hükümeti yerine Güney Kürdistan Hükümeti gibi resmi statüyü dile getirmeyen bir ifade kullandı.

Tepkileri Hewler’e yöneltme

Zeki Çelebi’nin katillerinin kim olduğu ve nereye gittiği hakkında hiçbir bilgi olmadığı halde PKK medyası bir fotoğraf yayınlanarak “Katiller Hewler’e kaçtı” gibi hem soruşturmayı hem kitleyi ve Zeki Çelebi’nin ailesini manipüle etmek istedi. Olay Süleymaniye’de geliştiği halde okları Hewler’e yönelterek aslında Hewler’de misilleme yapma tehdidinde bulundu.

Kays el Hazali ile KCK’nin paralel açıklaması

KCK’nin Hewler’e saldırı yapma tehdidi yaptığı gün eş zamanlı olarak Hewleri tehdit eden bir isim daha vardı. Esayip Ehil El Heq Hareketi Genel Başkanı Qeys El Xezeli.

Qeys El Xezeli’nin Hewler’i tehdit ettiği haberde yine PKK medyası tarafından yayınlandı. PKK medyası Ahd TV’de katıldığı özel bir programda gündeme ilişkin konuşun Xezeli, Hewlêr’de ki MOSSAD üslerine dönük konuştuğu iddia edildi.
Haberde Qeys El Xezeli’nin “Hewlêr’in silahlı yasadışı güçlerin merkezi haline getirildiğini söylediği ve bu güçler artık saldırıya geçecek” dediği iddia edildi.

PKK; Qeys El Xezeli’nin de içinde bulunduğu İran’a bağlı Şii bir gurupla askeri ve siyasi gurupla ittifak halinde Irak’ta hareket ediyor.
PKK Medyası özellikle son dönemde Qeys Xazali başta olmak üzere Şii liderlerin Kürdistan Bölgesi karşıtı sözlerine medyasında büyük yer veriyor. Bu kişileri Kürt dostu olarak göstermek için de çaba harcıyor. Oysa ki hepsinin derin bir Kürt düşmanlığı yaşadığı biliniyor. Qeys Xazali Kerkük olayları döneminde “Kerkük Kürtlerin değil, bizimdir, nokta” gibi keskin sözler söyleyerek tehdit gönderenlerden biriydi.

Bu Şii gurup ile Kerkük, Şengal’de ortak askeri güçleri bulunuyor. 2013 yılında İran tarafında başlatılan PKK ve Irak Şii yapısı arasındaki ilişkiler şu anda stratejik ortaklık düzeyinde devam ediyor. Ortaklığın merkezi ise Kürdistan Bölgesinin statüsünü küçültmek, Kürdistan Bölgesini İran siyasetinin bir parçası haline getirmek.

PKK ve Haşdi Şabi arasındaki bu ittifak ve son yıllarda Haşdi Şabi’nin Hewler’e dönük saldırıları göz önüne alındığında KCK ve Şii Lider Xezeli’nin tehditlerinin aynı güne denk gelmesinin bir tesadüf olmadığı anlaşılıyor. Öyle görünüyor ki her iki güçte önümüzdeki günlerde Erbil’e saldırılarını arttıracaklar. Haşdi Şabi şimdiye kadar yaptığı gibi füzelerle, PKK ise Erbil içindeki suikast, molotflama vb eylemlerle Erbil’i bir kaosa sürüklemeye, istikrarı bozmaya çalışacak.

Diğer Haberler