Duran Kalkan’dan Güney Kürdistan’ı Ukrayna yapma tehdidi

Duran Kalkan’dan Güney Kürdistan’ı Ukrayna yapma tehdidi Neron, Roma, Güney Kürdistan, Sida, Barzan, Arap miliyetçiliği, Rekani, Berwari, Barzani, Mizori

PKK yöneticilerinden Duran Kalkan PKK’nin Avrupa’da yayın yapan Medya Haber adlı televizyon kanalına yaptığı açıklamada Güney Kürdistan halkını ve Peşmerge’yi tehdit etti. Kalkan’ın 1995’de Güney Kürdistan’ın Barzan Bölgesinde “Neron’un Roma’yı yaktığı gibi yakacağız” diyerek iki gün içinde 5 köyü yaktırdığı biliniyor.

Kalkan konuşmasında Güney Kürdistan’ı Ukrayna gibi yapabilecekleri söyledi. Kalkan konuşmasında savaşı genişleteceklerini belirterek Güney Kürdistan’ı da hedef gösterdi.

PKK yöneticilerinden Kalkan’ın röportajında KDP, Türkiye ile savaş girer mi diyerek şunları söyledi; “Öyle bir durumda savaş, sadece Heftanîn’den Xakurkê’ye kadar olan yerlerde olmaz. Her yere yayılır, bütün Güney’e yayılır. Öyle bir durumda savaştan en fazla zararı Başûr görür. Ukrayna’nın durumuna bakılsın, anlaşılsın. Savaşın ne demek olduğunu anlasın. Başûr halkı, halkımız bu gerçekleri görmeli” dedi.

ANF Kalkan’ın konuşmasını sansürledi

Duran Kalkan’ın Güney Kürdistan’a Ukrayna benzetmesi PKK’nin haber ajansı ANF tarafından sansürlendi. ANF Kalkan’ın konuşmasındaki bazı bölümleri çıkardı. Kalkan’ın “savaş artık mevzilerde değil Türkiye ve Güney Kürdistan’ın her yerinde olacak” dediği bölümlerde ANF tarafından yayınlanmadı.

Kalkan’ın konuşmasında başka ilginç bölümlerde vardı. Türkiye’yi övdü ve Arap milliyetçilerine çağrı yaptı. ANF bu bölümlerde de birçok cümleyi çıkardı. ANF’nin sansürlediği bir diğer bölüm ise Kalkan’ın operasyonlara yenildikleri açıklamasıydı.

Kalkan: Güney Kürdistan’ın büyük bölümü ele geçirildi

Kalkan konuşmasında “Erdoğan rejimi Saddam’ın yaptıklarını yapıyor. Haftanin’de, Bardost’ta yapıyor. Aşiret isimlerini söyleyelim Berwari’de yapıyor, Rekani’de yapıyor. Türkiye buraları ele geçirmiş, Güney Kürdistan’ın önemli bir bölümünü ele geçirmiş” dedi. 2018 yılından bu yana yapılan tüm operasyonlarda Türk ordusunu durduklarını ve zafer kazandıklarını söyleyen PKK bu alanların ele geçirildiğini dolaylı biçimde itiraf etmiş oldu. Çünkü Rekani ve Berwari bölgeleri 1990’ların başından beri PKK kontrolündeydi.  Fakat PKK medyası ANF konuşmadan bu bölümleri de çıkardı.

Kalkan’dan Arap Milliyetçilerine çağrı

Kürt milliyetçiliğini zararlı gören  ve Kürt miliyetçiliği ile Kürt milliyetçilerine savaş açan PKK’nin kurucu üyesi Kalkan konuşmasında Arap milliyetçilerine çağrı yaparak birleşmelerini istedi. Kalkan konuşmasında “Suriye ve Irak arasına duvar örülüyor. Şam yönetiminden ses yok. O ancak Şex Maqsud’da ki Kürtlere ambargo uyguluyor. Sen orayı bırak, Arap toprakları diyorsunuz Arap topraklarına birileri tel örgü örüyor, hapishane gibi ikiye bölüyor. Hani Arap milliyetçileri nerede kaldı, hani. Hangi Araplar birlik olacaktı. Hani Suriye ve Irak bir olacaktı. Şimdi iz bile yok, işaret bile kalmış değil” dedi.

Türkiye’nin geleceği parlaktır

Duran Kalkan Irak ve Suriye milliyetçilerine çağrı yaptıktan sonra Türkiye milliyetçilerine de çağrı yaptı. Kalkan konuşmasında Türkiye’nin sorununu genel demokratikleşme sorunu göstererek şunu söyledi. “Kadın, gençlik ve işçi emekçi hareketlerine rol düşüyor. Onların bütünlüklü bir demokrasi hareketi geliştirerek demokratik ittifak alternatifi mutlaka ve en güçlü bir biçimde geliştirmeleri lazım. Bu gelişirse Türkiye’nin geleceği parlaktır, yani önü açıktır.”

Kalkan daha önce 5 köyü yaktırmıştı

Konuşması boyunca sadece Kürtleri ve Güney Kürdistanı tehdit eden Kalkan Suriye, Irak ve Türkiye milliyetçilerine seslendi. Kürtleri ise Ukrayna gibi yapmakla tehdit etti. Kalkan 1995 yılında da Muzuri, Barzani ve Rekanilerin 5 köyünü yaktırmıştı.
Kalkan 1995 yılı aralık ayında Ethem Barzani ile yapılan bir görüşmede Ethem Barzani’nin “Barzan Köylerine girmesinden halk rahatsız” demesinden sonra talimat vererek köyleri yaktırdı. Talimatı alan kişi PKK’nin eski komutanlarından Ali Piling’e talimat vererek 5 köyü yaktırdı.

Kalkan’ın Ali Pilinge köyleri yaktırırken “Neron’un Roma’ya yaptığını yapın, hiçbir şey bırakmayın” dediği biliniyor. Bu olaydan sonra Kalkan’a kendi savaşçıları zaman zaman “Neron Abbas” diyor.

Yakılan köylerden Sida (Rekani aşiretinin yaşadığı köy), Têlê, Hîzan, Bopsêva, Şîngel (Barzani konfederasyonuna bağlı Mizori Aşiretinin yaşadığı köyler) yakıldı. Köylüler kış ayında evsiz kaldılar. Başka köylere sığınmak zorunda kaldılar.

Kalkan’ın konuşmasında Güney halkına Ukrayna’yı hatırlatması bu açıdan önemliydi. PKK’nin özellikle Hewler ve Duhok gibi şehirlerde bazı silahlı eylemler yaparak Kürdistan’daki istikrarı ve ekonomik durumu hedefleye bileceği siyasi gözlemcilerin verdiği bilgiler arasında.

Diğer Haberler