KCK Dış ilişkiler Komitesinden Irak’a: KDP kötü Kürt, ben akıllı Kürdüm, bana saldırmayın

KCK Dış ilişkiler Komitesinden Irak’a: KDP kötü Kürt, ben akıllı Kürdüm, bana saldırmayın Rıza Altun, Sabri Ok, Heydar Abadi, Şengal, Kerkuk, Mahmur

Son haftalarda Irak ordusu ve PKK’nin Şengal’deki güçleri YBŞ arasında yaşanan gerginlik gittikçe tırmanıyor. 10 Nisan’dan bu yana devam eden gerginlikte Irak ordusu YBŞ’nin Dugûrê köyünde bir genci kaçırmak istemesi ve halkın sokağa dökülmesi ile tekrar başlamıştı. Daha sonra Şengal halkı alanda bulunan Irak güçlerini çağırmış Irak güçleri de YBŞ’nin sivil alanlardan çıkmasını istemişti. PKK’nin bu kararı ret etmesinin ardından çatışmalar yaşanmıştı. Yerel kaynaklar YBŞ’nin can kaybı olduğunu da iddia etmişti.

PKK savaşçılarına talimat: Irak askerlerine direk ateş açmayın, öldürmeyin

Çatışmalar geçtiğimiz Perşembe ve Cuma günü tekrar alevlendi. YBŞ savaşçılarının bazıları Irak güçleri tarafından tutuklandı. PKK’nin Şengal’deki siyasi yönetiminin kendine bağlı güçlere “çatışmalarda Irak askerlerini doğrudan hedeflemeyin, can kayıpları olmasın, bizi alandan çıkarırlar, siyasi pazarlık yapamayız” dediği öğrenildi. Bu nedenle YBŞ güçleri şu ana değin sadece alan de geri çekilme yapıyor. Yaşlı kadınları asayiş noktalarına yerleştiriyor. Dün gece itibari ile 15 YBŞ savaşçısı Irak güçleri tarafından göz altına alındı. Hala da bırakılmadı. Fakat ne PKK medyası ne de Irak güçleri olayları tam olarak açıklamıyor.
Yaşanan olaylara dönük KCK Dış ilişkiler Komitesi bir dün bir açıklama yayınlayarak “Özgürlük Hareketi olarak sorunun çözümü için her türlü yapıcı demokratik süreci destekleyeceğimizi belirtmek istiyoruz” dedi. Bu sözler KCK’nin Irak’la yeni bir görüşme başlatması için attığı bir adımdı. Fakat KCK bildirisinde ayrıca Irak devletine hangi konularda taviz verebileceklerini ve hangi hizmetleri yapa bileceklerini de üstü kapalı olarak dile getirdi. KCK yine KDP’yi hedef gösterdi. KCK açıklamasında “Irak için tehlikeli olan KDP’dir, biz değiliz” dendi.

PKK, KDP’yi Irak’a hedef gösterdi

KCK açıklamasında Şengal’de Irak devleti ile aralarındaki asayiş noktaları vb. sorunlarla hiç alakası olamadığı halde KDP’yi hedef gösterdi. KCK Irak devleti için yapmaya hazır olduklarının altını çizerken şu ifadeleri kullandı. “Faşist Türk devleti stratejisi ile Irak’ın parçalanmasına, Musul ve Kerkük’e kadar olan alanı da kapsayacak şekilde işgal etmeye dönük planını yürütmeye devam etmektedir. Bu planın en büyük destekçisi de KDP’dir. Kürdistan özgürlük gerillasının TC ordusuna karşı verdiği direnişte de işgalcilere en büyük desteği sunan KDP’dir.” dedi.

KCK, Irak’a eski anlaşmalarını mı hatırlatmak istedi?

KCK-PKK ile Irak arasında 2014 yılında yapılan anlaşmanın temeli Kürdistan Bölgesinin sınırlandırılmasına dayanıyordu. KCK yöneticilerinden Sabri Ok ve Rıza Altun Bağdat’ı ziyaret ederek dönemin Başbakanı Haydar Ebadi ile görüşerek bir anlaşma yapmıştı. İran garantörlüğünde gerçekleşen anlaşama göre PKK güçleri Kürdistan Bölgesini çerçeveleyecek, Peşmerge güçlerinin alanlara yayılmasını engelleyecek, Irak’ın çıkarlarına göre Kürdistan Bölgesini sınırlandıracaktı. Bunun için yapılan anlaşma Şengal, Mahmur, Kerkük, Duzxurmatu, Germiyan ve Xanaqin üzerindeki hatta PKK yerleşecekti. Bu hat ayrıca Irak ve Kürdistan arasındaki sınır hattı da oluyor. Ayrıca bu hat İran’ın Şii hilal projesinin de bir parçası. PKK bu hizmeti karşılığında ise bazı imtiyazlara sahip olacaktı. Bu imtiyazlar şunlardı; “Öz Savunma Güçleri” adı altında örgütleyeceği oluşumlar Irak tarafından resmi tanınacak, Bağdat hava limanını kadro ve nakliyat için kullanacak, Rojava ile petrol ve diğer konularda ticaret yapılacaktı. PKK’nin aldığı askeri ve mali imtiyazlardan birçoğu yerine getirildi. Fakat Şengal dışında askeri bir güç oluşturamadı. Şengal güçleri de Haşdi Şabi adı altında kabul edildi.
PKK’nin KDP’yi hedef göstermesinin bu anlaşmayı hatırlatmak ve Kürdistan Bölgesini sınırlandırmak için daha yapabilecekleri olduğunu hatırlatmak olduğu düşünülüyor.

PKK, Peşmergelere saldırmıştı

KCK’nin Irak ile anlaşmak için gerekli tüm tavizleri vereceği ve kaşlığında ise sadece güçlerinin Şengal merkezde kalmasına izin verilmesini isteyeceği düşünülüyor. Siyasi gözlemciler KCK’nin her türlü tavizi vermeye hazır olduğunu düşünüyor.
Yani PKK Kürdistan Bölgesel Yönetimine karşı gösterdiği saldırgan tavrı Irak’a göstermeyecek, taviz verecek. Oysa ki PKK geçtiğimiz yıl içinde 12 Peşmerge’yi şehit etmiş, yollarına mayın döşemişti.

Diğer Haberler