PKK ve TSK çatışmaları nedeni Kürdistanlı Hristiyanlar köylerini boşaltıyor

PKK ve TSK çatışmaları nedeni Kürdistanlı Hristiyanlar köylerini boşaltıyor

Duhok’un Zaho ilçesine bağlı köylerde yaşayan Hristiyan vatandaşlar, TSK ile PKK arasında sınır bölgelerinde yaşanan çatışmalardan ötürü köylerini boşatmak zorunda kalıyor. Bazı Hristiyan vatandaşlar ise ülkeyi terk etmek istediklerini belirtiyor.

Zaho’ya bağlı 20 Hristiyan köyünden 9’u, bölgedeki güvenlik sorunu nedeniyle boşaltılmış durumda.

Şeraniş Kilisesi rahibi 85 yaşındaki John Davut da bu durum nedeniyle köyü terk edenlerden biri.

Zaten Hristiyanlar değil tüm köyler tehdit altında. Çatışmaların yoğunlaştığı Xamtir Dağı bölgesinde 130 köy bulunuyor. Sınıra yakın bölgede şu ana kadar 50 köy boşaltıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasında 30 yıldır devam eden çatışmalar en çok Kürdistan Bölgesi’ndeki sınır bölgelerini etkiledi. PKK sivil kıyafetler giyerek köylerin yakınlarını mevzi kazdığı için köylerde hedef oldu. Türk devleti de zaten arazinin insansızlaşmasını istiyor. Bu nedenle her iki tarafta halka zarar vermek konusunda hiçbir tereddüt yaşamıyor.

Kürdistan Parlamentosu araştırma komisyonunun Temmuz 2020’de hazırladığı raporuna göre, TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmalar ve bombardımanlar nedeniyle son 28 yılda (1992-2020 yılları arasında) 504 köy boşaltıldı, onlarca sivil hayatını kaybetti, milyonlarca dolarlık maddi zarar meydana geldi.

Kürdistan Bölgesi Uluslararası Örgüt Raporları Değerlendirme Komitesi verilerine göre, son 30 yılda TSK ve PKK arasında yaşanan çatışmalar ve bombardımanlar nedeniyle 800 köy hizmetten yoksun kaldı veya boşaltıldı.

Diğer Haberler