PKK’nin bu yıl Güney Kürdistan’daki Newroz ve Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan kutlamalarına halk katılmadı. PKK’nin Kandil ve Şengal’deki kutlamalarına da halk katılmamıştı.
PKK uzun bir dönemdir Güney Kürdistan’daki kitlenin kendisine büyük bir destek verdiği imajını yaratmak için medyada büyük bir kampanya başlatmıştı. Sürekli olarak taşıma kitle ile eylem yapan PKK medyasında bu kitleyi abartılı bir şekilde yansıtıyordu. PKK yöneticileri de sürekli olarak Güney halkı ve aydınları bizimle biçiminde açıklamalar yapıyordu. PKK’nin son bir yıl içinde bu yönlü tüm çabalarına rağmen Irak seçimlerinde büyük bir yenilgi aldı. Ayrıca yapmış olduğu organizasyon, toplantı vb. etkinliklere katılımın olmadı.
Kandil Newroz’una da halk katılmadı
PKK her yıl Kandil Newroz’una giden kitleyi kendisinin kitlesi olarak göstermeye çalışıyordu. Doğu Kürdistan ve Kuzey Kürdistan’dan gerillaya katılmış çocuklarını görme ve bilgi alma amacı ile belli bir kitle katılıyordu. Ayrıca PKK her yıl Mahmur Newroz’unu bir gün erken kutluyor ve ordaki halkı otobüslerle Kandil’e götürüyordu. Ayrıca Ranya, Kaladize, Diyana, Sidekan bölgesindeki halkın piknik alanı olan Kandil’e halk da zaten toplanıyordu. Bu yıl PKK’nin Kürdistan Bölgesinde faaliyet yürüten partisi Tevgere Azadi’nin çağırılarına rağmen halk Kandil’e gitmedi. Mahmur kitlesi ağırlıklı küçük bir gurup katıldı. Bu nedenle PKK Kandil Newroz görüntülerini çok sınırlı yayınladı. Kamera hilesi ile halkı çok göstermeye çalıştı.
PKK aynı hezimeti 4 Nisan kutlamasında da yaşadı. Kandil, Derbendixan, Qededax gibi bölgelerindeki organizasyonlarına fidan dağıtılması, müzik organizasyonlarına rağmen halk rağbet etmedi. Kendi kadroları ve etrafındaki sabit 30 kişilik bir kitleyi tüm etkinliklerine taşıdı.
Halk neden rağbet etmedi?
PKK uzun yıllardır toplanan her kitleyi kendi kitlesi olarak göstermeye çalışıyor. Oysa ki Kürdistan Bölgesindeki halktan PKK’ye dönük ne ideolojik ne de siyasal bir sempati yok. PKK Kürdistan Bölgesindeki bazı muhalif çevrelerle tavizler ve imtiyazlar vererek kitlelerini kendi kitlesi gibi göstermek istedi.
Kürt halkının genel olarak savaşan kişilere sempatisi bulunmaktadır. Özelikle Güney Kürdistan halkı uzun yıllar süren bir mücadele içinde bulundukları için savaşan her yapıya yardım severlik yapmış ve kapısını açmıştır. PKK halkın bu tutumunu kendi partisine dönük eğilim olarak göstermeye çalıştı.
PKK’nin son yıllarda Kürdistan Bölgesindeki provokatif çalışmaları ve sürekli kışkırtıcı açıklamalar yapması halk içinde tepki topluyor. PKK’nin Kandil ve Süleymaniye çevresindeki etkinliklerine katılan kitlenin büyük çoğunluğu özellikle PKK’nin gençleri kaçırması, bu tür etkinlikleri “yeni savaşçı kapanı” olarak kullanmasından rahatsız.
PKK’nin Kürdistan Bölgesi içinde 50-100 kişilik sabit bir kitlesi var. Tüm eylemlere bu kitleyi götürüyor. PKK kadın, gençlik, siyasi örgüt, akademi vb. birçok kurum açmasına rağmen tüm kurumlar yıllardır aynı kişilerin etrafından yürütülüyor. Fakat PKK halktan destek bulmuyor.
PKK Kuzey Kürdistan içinde benzer bir siyaset yürütüyor. Özellikle Newroz alanlarına toplanan halkı kendi destekçisi olarak göstermeye çalışıyor. Oysa ki Newroz tüm Kürt ve Kürdistanlıların dahil olduğu ulusal bir etkinlik. Katılanlar da bu ulusal çerçevede katılıyor. Oysa ki PKK’nin kendi adına yaptığı eylemelere Amed Newroz’una toplanan kitlenin yüzde 3’lük bir kesimi kutlanıyor. Bu yılda Newroz’a her şehirde binlerce kişi katılmasına rağmen Öcalan’ın doğum günü 4 Nisan’da ancak sayısı yüzü geçmeyen bir kitle katıldı.