Rojava’da çelişkili İHA saldırısı haberleri

Rojava’da çelişkili İHA saldırısı haberleri Ferhad Merde, Suryaniler, HSD Asayişh, Türkiye PKK YPG PYD

1 Nisan tarihinden bu yana Rojava’dan Türk iha’larının  saldırılarına dönük haberler yayınlandı. Fakat haberde çelişkili yönler dikkat çekti.

Süryani Komutan’a dönük haberdeki çelişkiler

Bugün ajanlara düşen haberlere göre Süryani komutan hayatını kaybetti.

Türk insansız hava araçları (İHA) Suriye Demokratik Güçleri (HSD) komutanlarından birisinin aracını hedef aldı; saldırıda 2 kişi yaralandı.

HSD basın merkezinden yapılan açıklamaya göre, Türk İHA’ları dün Til Temir’de HSD’nin Süryani Komutanlarından Orom Marokî’nin aracını hedef aldılar.

Basın merkezinin açıklamasına göre saldırıda HSD Komutanlarından Orom Marokî ile yanında bulunan tercüman yaralandılar.

HSD basın merkezi açıklamasına göre “Orom Marokî’nin Rus güçleriyle birlikte idi ve onlardan ayrılarak Til Temir elektrik santrali istikametine doğru giderken saldırı gerçekleşmişti”.

HSD’nin açıklamasında özellikle Rusya’ya vurgu yapması dikkat çekti. Ayrıca PKK medyasının özellikle de Rojava’da yayın yapan HawarNews adlı ajansının olaya dönük bir haber yapmaması da dikkat çeken diğer bir konuydu. PKK medyası vurulan Süryani Komutan’a dönük bir haber yapmadı.  Olay sadece Suriye Demokratik Sitesinin sitesinden duyuruldu. Açıklamada herhangi bir saat ve foto kullanılmadı.  Olay muğlak bırakıldı. Ayrıca herhangi bir cenaze töreni vb söz edilmedi.

Ferhad Merde’nin yaralanması olayı

Daha öncede Rojava İç Güvenlik Güçleri (Asayiş), Haseke’nin Tirbespiye beldesine bağlı Hasude köyünde bir aracın hedef alındığını bildirmişti.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Medya Sorumlusu Ferhat Şami, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ““Bu öğleden sonra Öz Savunma Güçlerine ait bir aracı hedef alan SİHA saldırısı sonucunda Dirar Cuma Hamza yoldaşımız şehit olmuş, aralarında ünlü şair Ferhad Merde’nin de bulunduğu iki arkadaşımız da yaralanmıştır.” dedi.

Fakat Dirar Cuma’nın kim olduğu da belirtilmedi. Ayrıca fotolara yansıyan vurulmuş araçta çok büyük hasar gözlemleniyordu. Buna rağmen Ferhad Merde yayınlanan görüntülerinde böyle bir araçtan kurtulmuş gibi görünmüyordu. Rojava merkezli medya Ferhad Merde’nin bu araçta yaralanmadığını sadece halkın Ferhad Merde’ye olan sempatisinin sömürülmesi için bu olayın organize edildiğini dair haberler yaptılar. Ayrıca yerelden de buna benzer yorumlar geldi.

Üst düzey bir komutan mı vuruldu?

Ayrıca Rojava’daki yerel kaynaklar son iki gün içindeki haberlerin veriliş biçiminin şüphelere yol açtığı olayda üst düzey bir komutanın hayatını kaybetmiş ola bileceğini belirtiyorlar. Kaynaklar Kuzey Kürdistanlı bir komutanını hayatını kaybetmiş olma olasılığının yüksek olduğunu ve YPG’nin olayı gizlemek için her iki olayı da tam vermediğini düşünüyor.
PKK’ye bağlı PYD ve YPG güçlerinin daha önce de pek çok Kuzeyli ve Rojhilatlı savaşının hayatını kaybettiğini gizlediği biliniyor.

Diğer Haberler