PKK Irak’ın Rojava sınırına ördüğü duvara niye sessiz kaldı?

 PKK Irak’ın Rojava sınırına ördüğü duvara niye sessiz kaldı?

Irak’ın IŞİD mensuplarının geçişlerinin önlemek için Suriye sınırı boyunca beton duvar öreceği bildirildi.

Irak’ın IŞİD mensuplarının geçişlerinin önlemek için Suriye sınırı boyunca beton duvar öreceği bildirildi.

Reuters’a konuşan Irak ordusundan üst düzey bir yetkili, IŞİD’lilerin ülkeye sızmasını engellemek için Suriye sınırı boyunca beton duvar örüleceğini belirtti.

Yetkili, beton duvar örme sürecinin ilk etabına Şengal’in sınır bölgelerinde başlanacağını ve beton duvarın 12 km uzunluğunda, 3,5 metre genişliğinde olacağını söyledi.

Irak’ın Suriye ile 600 km uzunluğunda bir sınırının olduğunu kaydeden yetkili, Irak’ın IŞİD’lilerin ülkeye sızmasını engellemeye çalıştığını ifade etti.

Irak hükümeti kendi kontrol ettiği Rojava sınırı üzerinde beton duvarlar inşa ediyor. Sınır Koruma Muhafızları amaçlarının silahlı kişi ve kaçakçıları engellemek olduğunu söylüyor.

Irak Sınır Muhafızları Komutanlığına bağlı 18’inci birliğin medyaya yaptığı açıklamada 2021 yılından buy ana sınır güvenliğini güçlendirme çerçevesinde bu çalışmalara başlandığı ve beton duvarlar dikildiği açıklandı.

Daha önce aynı bölgede üç metre genişliği ve 3 metre derinliğinde hendekler açılmış ve buralar tellerle ve kameralarla kontrol altına alınmıştı.

Duvar örülen bölgenin 250 km uzunluğunda olduğu, örülecek duvarın ise 3 metre yüksekliği ve 75 santim kalınlığında olduğu öğrenildi.

Örülecek duvarın yüzde 75’lik bölümü tamamlanmış durumda ve önümüzdeki iki aylık dönemde tümünün bitmesi hedefleniyor. Örülecek duvarın Rojava tarafından PKK’ye bağlı YPG güçleri yer alıyor. Fakat şu ana değin ne Rojava’da ne de PKK’nin genel medyasında bu durum hiç bir şekilde yansımış değil.

Bu durum da PKK’nin iki yüzlü ve Kürt karşıtı durumunu daha fazla netleştiriyor. Eğer bu duvar Kürdistan Bölgesi tarafından yapılıyor olsaydı PKK’nin tutumu çok sert olacaktı. Kadrorlarını ve yanındaki bir gurup sempatizanı duvarın yapıldığı yere yıkacak, medyasında bunun ihanet olduğunu söyleyecekti. Hatta zamanında Kürdistan Hükümeti IŞİD saldırılarını engellemek için duvar diktiğinde PKK bunu Kürtlere karşı yapılmış gibi göstermişti. 2014 yılında bu olaylar yaşanırken PKK medyası “KDP ihanet içinde, Kürdistanı bölüyor, Kürtlere karşı büyük ihanet” gibi başlıklar atmıştı. Hatta ileri giderek bu hendekler Saykes- Pickot anlaşmasının devamıdır gibi ifadeler kullanmıştı. Oysaki IŞİD karşısında o duvarların dikilmesi gerektiğini en iyi bilen PKK’nin kendisiydi. Buna rağmen halkın güvenliği ile ilgili bir konuyu kara propaganda konusu yapmıştı.

PKK Irak’ın diktiği duvarlara ise sessiz kaldı. PKK’nin sessiz kalmasının en büyük nedeni PKK’nin genel olarak Kürtler ve Kürdistan ile ilgili sorunlara yaklaşımı ile ilgilidir.  PKK Kürtlerle ilgili sorunlar eğer kendisini ilgilendiriyorsa veya faydası varsa gündeme alır. Ayrıca PKK aslında hiç bir sömürgeci güç ile derin ve keskin çelişkiler yaşamaz. PKK’nin temel çelişkisi Kürt hareketleri ile ilgilidir. Bu nedenle sömürgecilerin değil Kürtlerin sorunlarını gündem yapar. Medyası da buna göre organize edilmiştir.

Şengal’de örülen duvar içinse PKK Şengal’de kalma karşılığından Irak hükümeti ve Haşdi Şabi’yi her türlü tavizi vermeye hazırdır. Zaten bu tavizlerin tümü de verilmiştir.  Rojava ve Güney Kürdistan arasında örülen duvarda PKK’nin bu tavizleri arasında belki de en küçüğüdür.

Diğer Haberler