Prof. Dr. Kadri Yıldırım vefatının birinci yıl dönümünde anıldı

Prof. Dr. Kadri Yıldırım vefatının birinci yıl dönümünde anıldı

Ünlü Kürt yazar ve entelektüel Prof. Dr. Kadri Yıldırım, vefatının birinci yıl dönümünde İstanbul’da anıldı.

Avesta Yayınevi tarafından organize edilen ve İsmail Beşikçi Vakfı’nda gerçekleştirilen anmaya Yıldırım’ın ailesi, Dr. İsmail Beşikçi, Avesta Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Keskin, yazar Xalid Sadini ve Kürt profesörün sevenleri katıldı.

Anmada konuşan Abdullah Keskin, Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın hayatına sığdırdığı çalışmaların önemine dikkat çekerek, “Kadri Hoca, ardından kimsenin dolduramayacağı bir boşluk bıraktı” dedi.

Keskin’in ardından kısa bir konuşma yapan sosyolog İsmail Beşikçi de, Kürtlerin Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın değerini unutmaması gerektiğine vurgu yaparak, merhumun Kürçe için çok önemli çalışmalara imza attığını söyledi.

Eşi Canan Yıldırım da Prof. Dr. Kadri Yıldırım hakkında konuşurken duygulu anlar yaşadı. Canan Yıldırım, Kadri Hoca’nın yokluğunu derinden hissettiklerini, hayatı boyunca çok önemli çalışmalar yaptığını ve henüz tamamlayamadığı, yarıda bıraktığı çalışmaları olduğunu anlattı.

Kadri Yıldırım Kimdir?

1959’da Diyarbakır’da doğan Kadri Yıldırım, Kürtler arasında “Mamosta Kadri” diye tanınıyordu.

İlk ve orta öğrenimimi tamamladıktan sonra 1986-1998 yılları arasında bir çok il ve ilçelerinde öğretmen ve idareci olarak çalıştı.

1996 yılında Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Yüksek Lisans, 1998 yılında da aynı üniversite ve aynı anabilim dalında doktora yaptı. 1999 yılında Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Aynı anabilim dalında 2004 Yılı Mayıs Döneminde Doçent oldu.

19 Şubat 2010 tarihinde Profesör oldu. 2010 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı olarak göreve başladı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü olarak atandı.

Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri’nde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt milletvekili adayı olan ve seçilen Yıldırım, Kasım 2015 Milletvekili Seçimi’nde yeniden HDP’den Siirt milletvekili seçilmişti.

Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Kürtçe, Arapça, Farça dil, edebiyat ve coğrafyası üzerine 14 kitabı ve birçok akademik tebliğ makaleleri bulunmaktadır.

Vefatından bri süre önce değişik konulardaki araştırmaları Rûdaw sitesi Türkçe bölümünde yayımlandı.

Siyasetçi ve akademisyen Prof. Dr. Kadri Yıldırım, 23 Mart 2021’de gece saatlerinde beyin kanaması geçirdi. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak yoğun bakım servisine alınan Yıldırım, 26 Mart 2021 tarihinde vefat etti.

Diğer Haberler