Cemil Bayık Kürdistan Bölgesine karşı savaş ilan etti

Cemil Bayık Kürdistan Bölgesine karşı savaş ilan etti Gazi Salih Alixan, Newroz, Peşmerge, Amediye,

PKK Yöneticilerinden Cemil Bayık 2022 Newroz’u vesilesi ile yayınladığı iki bildiri de Kürdistan Bölgesine karşı savaş başlatacaklarının mesajını verdi.  Cemil Bayık, “Ulusal birlik KDP ile olmaz” dedi.

Birlik ve beraberlik bayramı Newroz’da nefret söylemi

Kürt toplumunun ulusal birlik, direniş ve kardeşlik bayramı olarak kutladığı Newroz’da Cemil Bayık yayınladığı her iki bildiride ne nefret söylemlerine yer verdi. Cemil Bayık Almanya’daki Frankfurt ve Kandil Newroz’ları için hazırladığını iki videoda da Kürtleri iç savaşa motive etmeye çalışarak kısa süre içinde saldırıya başlayacaklarının mesajını verdi.

Cemil Bayık’ın Almanya için hazırladığı görüntülü konuşmada “Şimdiden bu yılın çok çetin geçeceği görülüyor. Çünkü Türk devleti ve KDP yeni saldırılar için hazırlıklar içindeler.” diyen Cemil Bayık KDP’nin Türk devleti ile iş birliği yaptığını iddia etti. “Her alanda ihanet ve işgalciliğe karşı mücadelesini büyütmeli. Ulusal birlik KDP ile olmaz, çünkü KDP tercihini soykırımcılardan ve işgalcilerden yana yaptı, soykırımcı/işgalci Türk devletine hizmet ediyor.” dedi.
Cemil Bayık Kandil için hazırlanan videolu ikinci görüntülü konuşmasında da aynı nefret söylemlerini devam ettirdi. Cemil Bayık Kandil Newroz’un da yakında saldırı yapacaklarına dair daha net mesaj verdi. Bayık buradaki konuşmasında “KDP, düşmana yönelik eylemleriyle Kürt halkı ve Güney Kürdistan için büyük bir tehdit oluşturmaktadır” dedi.

İran’la paralel siyaset

Cemil Bayık’ın açıklamasındaki nefret ve şiddetin İran’ın Kürdistan Bölgesinin başkenti Hewler’e yaptığı saldırılardan sonraya denk gelmesinin iki güç arasındaki koordineli bir saldırı programı yapıldığını ortaya koyuyor.  Ayrıca bu paralellik meselenin KDP değil Kürdistan Bölgesinin statüsüne dönük bir saldırı olduğunu da gösteriyor.

KDP’yi hedef göstermek Kürdistan Bölgesinin statüsünü hedef göstermektir

PKK her ne kadar İran’ın bu Kürt karşıtı siyasetini Kürtler arası bir çatışma gibi göstermeye çalışsa bile özünde KDP’ye saldırı Kürtlerin statüsüne saldırıdır. Yüzyıldan daha uzun bir zamandır sömürgecilere karşı silahlı mücadele yürütmüş, dört parça Kürdistan’da sömürgeciliğe karşı mücadeleye hem esin kaynağı hem de rol-model ve öncülük yapan, Peşmerge geleneğinin kurucusu KDP’nin Kürtlere düşman olarak sunulması esasen PKK’nin değil Kürdistan sömürgecilerinin planıdır. KDP mücadelesi Kürdistani mücadelenin motor gücüdür. Ayrıca Kürtlerin tek meşru ve yasal varlığı Kürdistan Bölgesinin temel sütunudur. Bu nedenle sömürgeci güçlerin hatta Kürtlere dost görünen sömürgecilerin bile özünde düşman olduğu güç KDP’dir. Çünkü KDP’ye saldırmak Kürdistan Bölgesine saldırmaktır. KDP’yi geriletmek Kürdistan Bölgesini geriletmektir. Bu nedenle PKK yöneticisi Cemil Bayık’ın açıklaması da özünde KDP’yi hedef almış gibi görünse de Kürdistan Bölgesinin statüsünden rahatsız olan ve bu statüsünün sona ermesini isteyen sömürgecilerin ajandasının bir parçası olunduğunu gösteriyor.

Cemil Bayık tehlikeli bir süreç başlatacaklarının işaretini verdi

Siyasi gözlemciler, Cemil Bayık’ın Newroz gibi bir bayramda bile nefret söylemine yer vermesinin tehlikeli bir sürecin işareti olduğunu düşünüyor. Gözlemciler PKK’nin direk olarak Kürdistan Bölgesini hedef alacak bazı şehir eylemleri yapmayı planladığını düşünüyor. Ayrıca Nisan ayı ile beraber Peşmerge güçlerine saldırıların da başlayacağı da gelen yorumlar arasında.

PKK üç yıldır böyle bir sürecin alt yapısını hazırlamak için girişimlerde bulundu. Yaklaşık 14 aylık zaman zarfında 15 Peşmerge PKK saldırıları nedeni ile hayatını kaybetti. PKK Sere Zerê Asayiş müdürü Gazi Salih Alixan’ı hain bir suikast ile şehit etti. Ayrıca Amediye yakınlarındaki tepelerde İran’ın Rojava’da kendisine verdiği füze ile 5 Peşmerge’yi şehit etti. Yani PKK diye biliriz ki medyası ve bu eylemleri de Kürt öldürmeyi doğal kılmaya çalıştı. Cemil Bayık’ın açıklaması da bu sürecin daha derinleşeceğini gösteriyor.

Yani Cemil Bayık’ın açıklaması şu anlama geliyor. PKK İran ajandasına göre Kürdistan Bölgesine ve Peşmerge güçlerine saldıracaktır.

Diğer Haberler