İran’ın Modern Cahşı Niyaz Hamid’in açıklaması ve PKK medyası

İran’ın Modern Cahşı Niyaz Hamid’in açıklaması ve PKK medyası Xwebun, Süleymaniye, RojNews, IRNA, Neçirvan Barzani, MOSSAD, Antalya Formu, Erdoğan: Kürdistan gaz anlaşması

PKK medyası 13 Mart tarihinde Erbil’in İran’ın balistik füzelerle vurmasını meşrulaştırmak için atağa geçti. PKK’nin sosyal medya silahşorlarının yanı sıra ayrıca resmi medyasında da İran’ı haklı göstermek için büyük bir çaba var.

PKK Güney Kürdistanlı halkın tepkisini bileceği için diğer parçalardaki Kürtleri İran’ın Erbil’i vurmak konusunda haklı olduğuna ikna etmeye çalışıyor. Bunun içinde PKK’nin Xwebûn adlı yayın organında bugün bir yazı yayınlandı. Niyaz Hamid adlı kişinin Xwebûn adlı gazeteye yaptığı açıklamada Kürtlerin tepkisini çeken ifadelere yer verildi. Niyaz Hamid açıklamasında Kürdistan Bölge Başkanı Neçirvan Barzani’nin katıldığı Antalya Forumunda Erdoğan Erbil’e dönük karar aldığını söyledi. Bu karar göre “Erbil MOSSAD’ın merkezi” olacaktı.  Niyaz Hamit’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Bu toplantıda Erbil’in İsrail’in MOSSAD merkezi olarak kullanılmasına karar verildi. Buna göre Güney Kürdistan halkı MOSSAD ajanı olarak İran’a karşı kullanılacaktı. Bu anlaşmanın sonucuna göre Erbil İsrail ve İran arasındaki savaşın merkezi haline getirilecekti. Biz gördük ki İran sözünü ettiği MOSSAD’ın Erbil deki gizli üslerini vurdu.”  Niyaz Hamid’e göre İran bu bilgiyi erken aldı ve hemen iki gün içinde bu üsleri vurdu.

Niyaz Hamid bu bilgilere nasıl ulaştı?

Niyaz Hamid çokça PKK medyasında çıkan bir isim. Süleymaniye halkı Niyaz Hamid’in geçmişini çok iyi biliyor. İran’a yakınlığı ile bilenen biri. Hiçbir iş yapmadığı halde çok lüks hayat koşullarında yaşayan Hamid’in İran ile bağlantılı bir ajan olduğu Süleymaniye kulislerince biliniyor. Hatta bu satırları yazmak için görüşünü aldığımız bazı Süleymaniyeli aydınlar espri yaparak şunu söyledi: “Niyaz bu önemli devletler arası bilgeleri Süleymaniye’de Nali Kafe’de otururken duymuştur”
Genelde uzun yıllar bu işi sessiz sedasız yapan Niyaz Hamid IŞİD savaşı ile parlatıldı. Özelliklede PKK medyasında boy gösterdi. Hiçbir sıfatı olmayan Hamid Ortadoğu uzmanı, yazar, siyasi gözlemci bir isimle piyasaya servis edildi.

Hiçbir siyasi sıfatı olmayan Hamid’in böyle bir anlaşma varsa bile bu bilgelere ulaşması mümkün değil. Bu nedenle Hamid’in yaptığı yorum her şeyden önce söylenenlerin kalitesiz bir senaryo olduğunu gösteriyor. Fakat öte yandan Niyaz Hamid’in İran için çalışan Kürdistan karşıtı biri olduğunu da daha net ortaya koyuyor.

Niyaz Hamid daha öncede bu tür açıklamalar yapmıştı. Özellikle Zine Wertê bölgesinin PKK tarafından işgal edilmek istendiği süreçte İran için askeri önemdeki Zine Wertê’nin PKK’de kalması için sosyal medya üzerinden büyük bir çaba harcamıştı.
Aslında diye biliriz ki Niyaz Hamid İran’ın PKK’ye ödünç verdiği bir kişidir. Önemli bir kişi değildir. Hatta denir ki “sinek küçüktür ama mide bulandırır”. Niyaz Hamid’de tam olarak öyledir. Kendisi küçüktür, sözleri küçüktür fakat mide bulandırır. Mide bulandırılmasının nedeni ile sözlerin kendisinin İran cahşı olduğunu ortaya koymasıdır.

Xwebûn mu İran haber ajansı mı? 

Diğer bir sorunda İran’ı aklamak için panik içinde harekete geçen PKK medyasının bu kadar kalitesiz ve hayinane bir haberi yayınlamış olmasıdır. Adı Xwebûn yani “kendi olmak” olan gazetenin de kendisi olmadığı “İran paçavrası olduğu” da böylelikle görülmüş oldu. Bundan sonra tüm PKK medyasında buna benzer haberler göreceğiz.

İran ile stratejik ortaklığı olan PKK’ye İran tarafından verilen bir görev vardır. İran Kürdistan bölgesine saldırılarını Kürtlerin gözünde meşrulaştırmak ile görevlidir. Bunun için de uzun bir zamandır PKK medyası kollarını sıvamıştır. İran’ın Bağdat üzerinde ki egemenliğini kıracak Sadr-Kürtler-Sünni ortak hükümetini karalamak için PKK medyası uzun zamandır masa başı analizleri yapıyor.  Kürdistan Bölgesine yapılan hiçbir saldırıyı gündem yapmıyor. Hatta sivilleri hedef alan İran’ın son Erbil saldırısın ne PKK nede HDP gibi seksiyon örgütleri dil ucu ile bile kınamadılar. PKK medyası yaptığı yayınla da meseleyi İran’ın kendini savunması olarak ortaya koymaya çalıştı.

PKK medyası son bir ay içinde Neçirvan Barzani Türkiye ile 50 yıllık gaz anlaşması imzaladı biçiminde bir haber yaparak aslında İran saldırılarına zemin hazırladı. Ortada hiçbir ispatı olmayan, hatta boru hattı olmayan bir gaz için PKK her gün haber yaptı. Tüm bunlar aslında İran’ın saldırılarının alt yapı çalışmasıydı.

İran’ın Kürdistan Bölgesindeki medya savaşını güçlendirmek için geçtiğimiz şubat ayı içerisinde Esfahan’da YNK’li bazı medya çalışanları eğittiği iddia edilmişti. Öyle görünüyor ki bu eğitilenler içinde PKK medyasının bazı çalışanları da vardı. PKK’nin Süleymaniye merkezli RojNews adlı basını İran’ın resmi haber ajansı IRNA ile paralel bir yayın yapıyor. Hatta RojNews başta olmak üzere PKK medyasını İran’ın Kürtler içindeki resmi olmayan haber ajansı olarak görmek yanlış olmayacaktır.

Diğer Haberler