Rojava yönetimi: Facebook’ta Tarım Kurulunu eleştiren akademisyene dava açtı

Rojava yönetimi: Facebook’ta Tarım Kurulunu eleştiren Akademisyene dava açtı, PYD, Muhalifler, Emin Osa yakıldı, Asayiş, Qamişlo, AKP, Erdoğan

Rojava yönetimi tarafından sosyal medya kullanıcılarının yaptığı eleştiriler nedeni ile dava açılmaya başlandı.  Siyasi gözlemciler PYD yönetiminin eleştirilere karşı AKP ve Erdoğan tarzı tutum aldığını söylüyorlar.

Suçu ekmeğin kalitesini eleştirmek

Rojava’nın Qamişlo kentinde ekmeğin kalitesini eleştiren Ferid Sadun adlı akademisyenin mahkemeye verildiği ortaya çıktı. Üniversitede öğretim görevlisi olan Dr. Ferid Sadun basına yaptığı açıklamada Facebook’ta yaptığı bir paylaşımdan dolayı Rojava’da PYD’ye bağlı Tarım Kuruluşu ve Kuruluşun Eşbaşkanı Selman Barûdo isimli kişi tarafından mahkemeye verildiğini söyledi.

Akademisyen Ferid Sadun dava sebebinin “Rojava yönetimi hakkında antipropaganda yapmak ve Tarım ve Ekonomi kuruluşunu teşhir etmek” olarak kendisine iletildiğini belirtti. Akademisyen Sadun konuşmasında “sadece ekmeğin kalitesini eleştirdim ve ekmeğin kalitesi nedeni ile Tarım Kuruluşunun yargılanması gerektiğini söyledim, kimseye hakaret etmedim” dedi.

Rojava’da ilk kez sosyal medyadaki eleştiriler nedeni ile bir kişiye dava açılıyor. Rojava yönetimi gittikçe otoriterleştiği ve muhalifleri yaptığı baskı nedeni ile eleştiriliyor.

Muhalifler kaçırılıyor

Geçtiğimiz yıl içinde PYD’ye bağlı asayiş güçleri pek çok muhalifi kaçırdı, bilinmeyen yere götürdü. Birçok muhalif medya çalışını da kaçırıldı. Sadece geçtiğimiz ay içinde 3 muhalif gazeteci kaçırıldı. Ayrıca Kurdistan24, Rudaw gibi medyanın çalışma iznini iptal etmişti.

Rojava’da Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) öncülüğündeki Özerk Yönetim Agence France-Press(AFP) foto muhabiri Delil Süleyman’ın “devrime hizmet etmediği” gerekçesiyle çalışma ruhsatına da geçtiğimiz kasım ayında el konmuştu.

Ayrıca geçtiğimiz yıl PYD cezaevinde işkencede katledilen Emîn Îsa olayı Rojava ve Kürt kamuoyunda infiale yol açmıştı. Emin İsa üzerine kaynar su dökülerek yakılmıştı. HSD Genel Komutanı Mazlum Abdi olayla ilgileneceğini açıklamış fakat hiç bir dava açılmamıştı.

Şu ana değin PYD’ye bağlı cezaevlerinde 54 muhalifin işkence ile katlettiği biliniyor.  Ayrıca hala akıbeti belli olmayan pek çok isim de bulunuyor.

Rojava yönetiminin muhaliflere yaklaşımda Erdoğan ve AKP tarzı bir bastırma siyaseti izlendiği herkesin tek tek tehdit altında tutulduğu belirtiliyor.

PKK tarafından idare edilen toplumsal kuruluşlar sadece muhalifleri değil artık kendini övmeyenleri bile tehlike olarak görüyor.  Sürekli olarak kendi dışındaki herkesi ajan ve hain olmakla itham eden bu yöneticiler tüm eleştirileri düşmanlık olarak gösteriyor. Öte yandan aynı çevreler Rojava’nın insanlığa örnek bir demokrasi sergilediğini de söylüyor.

Diğer Haberler