Bugün Güney Kürdistan halkının Saddam rejimine karşı başlattığı ‘Raperîn’inin (ayaklanma) yıldönümü. Kürdistan halkı, 1991 Mart’ında Baas rejiminin zulmüne karşı başkaldırmış, Kürdistan Bölgesi’nin bugünkü statüsünün kazanımları o dönemde ki Raperîn sayesinde elde edilmişti.
5 Mart 1991’de Kürdistan halkı, Baas rejimine karşı ayaklandı ve ayaklanmanın ilk gününde Ranye, Qeladize’yi kurtardı. Daha sonra buraya “Raperin’in Kapısı” denildi.
Pişder ve Bitwen bölgelerinin kurtarılmasının ardından halk, Peşmerge müfrezelerinin desteğiyle ayaklanarak, hergün yeni yerlerde kurtuluşu sağladı.
Peşmerge’nin desteğiyle halkın Baas rejimi zulmüne karşı başlattığı ayaklanma neticesinde halkın ve siyasi güçlerin birliği sağlandı. Bu sayede kısa bir zaman diliminde Güney Kürdistan topraklarının büyük bölümü kurtarılarak, işgale son verildi.
Raperin’den bir yıl sonra Kürdistan siyasi liderliği, yönetimde demokrasi sistemini uygulmaya başladı.19 Mayıs 1992’de, ilk kez parlamento seçimleri yapıldı. Bütün sorunlara ve yaşanan olumsuzluklar karşısında bu gelişme, Güney Kürdistan’da Kürtler adına önemli bir kazanım olarak tarihe geçti. Çünkü tarih boyunca Kürtler ilk kez kendi parlamento ve hükümetlerini kurmayı başarmıştı.
Kürdistan’ın kendi kendini yönetebilmesi ve farklı alanlarda projelerin hayata geçirilmesi haricinde, Kürt liderliği, uluslararası diplomaside de ilişkilerini geliştirmeyi, Kürtlerin haklarını dünya siyaset merkezlerine duyurmayı başardı.
Büyük ayaklanmanın 31’inci yıldönümünde Kürdistan’da yeni hükümetin kurulması çalışmaları sürüyor. Kürdistan, Irak’ın diğer bölgelerinde göre gerek siyasi gerekse de ekonomik anlamda istikrarıyla dikkat çekiyor.
Bugün, birçok bölgede, ayaklanmanın yıldönümü dolayısıyla etkinliklerin düzenlenmesi bekleniyor.