Mazlum Dağ ve Ramazan Er’in açlık grevi hakkındaki gerçekler

Mazlum Dağ ve Ramazan Er’in açık grevi hakkındaki gerçekler

PKK medyası son günlerde 17 Temmuz 2019 yılında Hewler’de ki bir restoranda üç kişiyi Mazlum Dağ ve Ramazan Er’in ölüm orucunda olduğuna dair haberler yapmıştı. PKK medyası olayı trajikleştirmek için hikayeler üretmiş KDP mahkemesi ceza verdi, vb ifadeler kullanmıştı.

21 Şubat günü PKK’nin Süleymaniye’de yayın yapan yayını Roj News Mazlum Dağ ve Ramazan Er’in sağlık durumunun kötü olduğunu iddia etmiş ve hatta kan kustuklarını iddia etmişti. Hemen hemen aynı saatlerde PKK’nin bu kez Avrupa’da yayın yapan gazetesi ANF ise “Dağ ve Er’in talepleri kabul edildi açlık grevini sonlandırdılar” başlığını attı.

13 Şubat tarihinde başlayan ölüm orucu 20 Şubat tarihinde sonlandırıldı. PKK medyası bu 7 gün zarfında olayı sürekli manipüle etmek için elinden yaptı. Kamuoyunun bazı hassasiyetlerini kullandı. Sürekli olarak Hokkabaz restoranda öldürülen kişinin Mit üyesi olduğu vb. ifadeler kullanıldı. Oysa ki gerçekte olay günü üç kişi öldürülmüştü. Dağ ve Er bir kişinin değil üç kişinin katili olarak yargılandı ve idam cezası almıştı. Dağ ve Er olayı gerçekleştirme biçimlerini itiraf etmişti.

Bölgedeki hukukçular ve siyasi gözlemciler PKK’nin Dağ ve Er’i gündem yaparak aslında asıl bu iki kişiye kötülük yaptığını belirtiyorlar. PKK medyası yılda birkaç kez bu iki kişiyi gündeme taşıyarak propaganda malzemesi olarak kullanmaktadır. Çünkü yasalar gereği bu iki kişinin Türkiye’ye verilmeli veya haklarında verilen karar infaz edilmelidir.

Türkiye bu iki kişinin olayın başında kendilerine verilmesi için büyük bir girişim başlattı. 11 Eylül 2019 tarihinde Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’den Dağ ve Er’in Türkiye’ye teslim edilmesini resmi olarak ister. Kürdistan Bölgesine iletilen talep kabul edilmez. Daha sonra da Türkiye bu iki kişinin teslim edilmesi için birçok kez girişimde bulunur. Buna rağmen bu kişiler teslim edilmemiştir.

Darka Mazi’nin ulaştığı yetkililer PKK medyasında bir cezaevi yetkilisinin ““MİT elemanı Osman Köse’yi öldürdüğünüz için sizden intikam alıyoruz” biçimindeki sözlerinin de doğru olmadığını bildirdi. Yetkili “Elimizde onlarca Peşmerge’yi şehit etmiş IŞİD’liler de var. Bizim görevimiz yargılamak değildir. Zaten yargılanmış ve cezası belli olmuş insanlar bize geliyor. İdam almış birinden neyin intikamı alınacak” dedi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi ceza yasasında idam bulunuyor. Cinayet, çocuk istismarı vb konularda idam cezası veriliyor. Bu cezalarda ertelenmeden kısa süre içinde uygulanıyor. Mazlum Dağ ve Ramazan Er’in cezaları ise şu ana değin uygulanmadı. Bölgeyi tanıyan kişiler cezasının uygulanmamasının nedeninin Kürdistan Bölgesinin hassas yaklaşımı olduğu PKK’ni bu yaklaşımı görerek olayı propaganda malzemesi yapmaktan vaz geçmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Bu konuda daha önce sitemizde yazılmış yazının linkine ulaşmak için: https://darkamazi.com/archives/1011322

Diğer Haberler