Başbakan Barzani’den Dünya Anadil Günü mesajı: Dil bir ulusun kimliğidir

Başbakan Barzani'den Dünya Anadil Günü mesajı: Dil bir ulusun kimliğidir

Başbakan Mesrur Barzani 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle yayımladığı mesajda “Dil bir ulusun kimliği ve tanımıdır” dedi.

Başbakan Mesrur Barzani 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle yayımladığı mesajda Kürdistan halkının günü kutladı. Başbakan mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Dünya Anadil Günü vesilesiyle Kürdistan halkını ve tüm bileşenlerin gününü kutluyorum.

Dil bir ulusun kimliği ve tanımıdır; bir ulusu oluşturan temel yapı taşlarından bir tanesidir.

Bundan dolayı anadili geliştirmek, korumak ailelerin, toplumun ve hükümet kurumlarının görevidir.

Dünya Anadil Günü tüm dünya ulusları gibi Kürdistan halkı için de önemli bir yere sahiptir. Devrimler, savunma ve ödenen bedellerin yanı sıra dil var oluşumuzun önemli bir faktörüdür, bundan ötürü her şeyden daha fazla dile önem verilmelidir.

Her ne kadar Irak Anayasası’nda Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde Kürtçe dili resmi dil olsa da Irak ve Kürdistan Bölgesi Kürtçe diline gerekli ihtimamı maalesef vermemiştir. Bu konuda daha fazla ilerleme sağlamak istiyoruz.

Ben tüm Kürdistan Bölgesi’ndeki Kültür kurumlarımıza, aydınlarımıza, bilim insanlarımıza ve akademisyenlerimize dilimizin gelişimi önündeki engeller ve duyarsızlıkların giderilmesi, nerede bir eksik ve ihmal varsa gidermelerini ve dile önem vermelerini  bu konuda üzerlerine düşen sorumlulukları daha iyi bir şekilde yerine getirme çağrısı yapıyorum.

Bu konuda hükümet olarak her türlü desteğe ve yardıma hazırız. Şüphesiz, Kürtçe’nin yanı sıra her biri Kürdistan halk mozağinin bir parçası olan diğer etnik bileşenlerin dillerini de gerekli önem verilecektir.

Dünya Anadil Günü vesilesiyle Kürtçe dilinin gelişimi ve korunmasında rol sahibi değerli aydınlarımız ve öğretmenlerimizi  saygıyla anıyorum.

Dünya Anadil Günü hepinize kutlu olsun.”

Diğer Haberler