Berhem Salih Kürdistan karşıtı mahkeme kararını destekledi

Berhem Salih Kürdistan karşıtı mahkeme kararını destekledi

Irak’ta 10 Ekim tarihinde yapılan parlamento seçimleri sonrası yaşanan siyasi gerginlik devam ediyor. Seçimlerde büyük bir hezimete uğrayan İran yanlısı partiler, Haşdi Şabi ve bunların Kürt uzantıları Irak’taki karmaşayı uzatmak için yeni adımlar atıyorlar. Irak’ta ki Parlamento divanı seçimleri, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve hükümet kurma süreçlerin büyük riskler ve tehditlere rağmen devam ediyor.

İran ırak üzerindeki hegemonyasını kaybetmemek için Sadr, KDP ve Takaddum güçleri arasındaki çoğunluğun kurmak istediği hükümet ve yeni Irak biçimine karşı bir savaş başlatmış durumda. Bu çerçevede şu anki Başbakan Kazimi’nin evine füzeli saldırı yapıldı. İttifak halindeki Sadr, KDP ve Takkadum hareketlerinin Irak’ın muhtelif yerlerdeki bürolarına saldırılarılar düzenlendi.

İran’ın saldırılarını yoğunlaştırdığı bölge ise Kürdistan. Kürdistan Bölgesini zayıf düşürmek İran ve ortakları tarafından pek çok girişimde bulunuldu. Bu girişimlerden biri de Irak Federal Yüksek mahkemesinin Kürdistan petrol ve gazına dönük aldığı karar.  Tüm siyasi çevreler Irak Federal Yüksek Mahkemesinin kararının siyasi olduğu ve Kürdistan Bölgesine baskı yapılmak için alındığı konusunda hem fikir.
İran Kürdistan Bölgesine baskı yapmak için bazı Kürtleri de kullanıyor. Bunlarda biri de Berhem Salih. Eski YNK’li yönetici Berhem Salih 2018 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığı görevini yerine getiriyordu. Bu yılda YNK tarafından yeniden aday gösterildi. Berhem Salih aslında İran’ın adayı. Son olarak Irak federal Mahkemesinin aldığı Kürdistan karşıtı kararı da onaylayarak İran yanlısı biri olduğunu tekrar gösterdi.

Herkes Federal Mahkemesinin kararına uymalı

Berhem Salih resmi Cumhurbaşkanı sıfatı ile yaptığı açıklamada Kürdistan Bölgesini Irak federal mahkemesinin aldığı karara uymaya çağırdı. “Federal Mahkemesinin kararına uymak anayasal bir zorunluluktur, tüm Iraklıların çıkarına saygı gösterilmeli” diyen Berhem Salih Kürdistan halkının çıkarları ve şu ana kadar işlemeyen anayasa ve Kürtlere karşı yapılan hak ihlalleri konusunda da herhangi bir vurgu yapmadı. Salih ayrıca “Cumhurbaşkanının görevi Irak’ın çıkarlarını korumaktır” dedi.  Berhem Salih’ın Cumhurbaşkanı sıfatı ile yaptığı açıklamada Kürdistan Bölgesini suçlayıcı ifadeler kullandı. Ayrıca Irak şehirlerindeki kötü durum ve idareden hiç söz edilmezken Kürdistan Bölgesinin gösterdiği ilerleme de görmezden gelindi.

Salih’in görevini uzatma kararının zamanlaması

Irak Federela Mahkemesinin Kürdistan karşıtı Petrol kararından iki gün önce 13 Şubat günü Berhem Salih’in yeni Cumhurbaşkanı seçilene değin görevini devam ettireceği özellikle vurgulandı. Bazı çevreler bu kararın alınması arasında bir bağ olduğunu düşünüyorlar. Federal Mahkemesinin bu sürede Kürdistan Bölgesi karşıtı yeni kararlar ala bileceğini ve Berhem Salih’in bu kararları onaylayacağını belirtiyorlar.

Ayrıca Berhem Salih’in son Kürdistan karşıtı açıklamasının da İran’a sadakatini göstermek için yapıldığı konusunda da siyasi gözlemciler hem fikir.

Kürtler soruyor: Berhem Salih Kürtlerin mi, İran’ın mı temsilcisi?

Irak’ta 2003’te Saddam rejiminin yıkılmasından sonra kurulan siyasi denklem gereği cumhurbaşkanı Kürtlerden, başbakan Şiilerden ve meclis başkanı da Sünnilerden seçiliyor.

Şu ana değin de Cumhurbaşkanlığı YNK’nin belirlediği adaylardan oluştu. Bunlardan Celal Talabani dışındaki iki isim Fuad Mahsum ve Berhem Salih şu ana değin Bağdat’ta Kürtlerin haklarını korumaya dönük hiçbir adım atmadı. Kerkük işgali, Kürdistan bütçesinin kesilmesi vb. birçok konuda Kürtler aleyhine alınan kararlarda bu iki kesim de sessiz kaldı. Özellikle Berhem Salih en kritik dönemde Kürtler için hiçbir söz söylemedi.

Şimdi Kürtler soruyor “eğer Kürtlere dönük haksızlığı engellemeyecekse Cumhurbaşkanı’nın Kürt olmasının ne anlamı var”.
Bu nedenle YNK siyasileri dışında Kürt kamuoyunda Berhem Salih’e dönük bir sempati yok.

Diğer Haberler