58’inci Münih Güvenlik Konferansı’na Başbakan Mesrur Barzani’de katılıyor

58’inci Münih Güvenlik Konferansı'na Başbakan Mesrur Barzani'de katılıyor

“Savunma ve Güvenlik için Davos” olarak bilinen 58’inci Münih Güvenlik Konferansı bugün başlıyor. Konferansa Kürdistan Başbakanı Mesrur Barzani de katılıyor.

Konferansa katılmak için dün Almanya’ya hareket eden Başbakan Mesrur Barzani, Ortadoğu, Avrupa ve ABD’nin üst düzey yetkilileriyle bir araya gelecek. Başbakan’ın gerçekleştireceği görüşmelerde bölgedeki terör tehdidi ve Kürdistan Bölgesi’nin uluslararası toplumla ilişkilerinin ele alınması bekleniyor.

35’ten fazla devlet ve hükümet başkanı, 100’den fazla dışişleri ve savunma bakanının katılacağı toplantının önemli konukları arasında, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de bulunuyor.

Geniş güvenlik önlemleri

Konferans nedeniyle Bayerischer Hof Oteli çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınacak. Etkinliğin güvenliğini sağlamak için yaklaşık 3 bin 500 polis görev yapacak. Polise 200’ün üstünde asker de destek verecek. Otel çevresindeki yollar trafiğe kapatılacak.

Münih kent merkezinde yarın NATO karşıtları ve sol grupların gösteri yapması bekleniyor. Gösteriler, otel etrafındaki güvenlik çemberinin dışında düzenlenecek.

Konferansın geçmişi

Münih’te ilk defa 1963’te “Uluslararası Askeri Bilimler Buluşması” adıyla düzenlenen konferans, o dönemde daha çok Almanya, ABD ve NATO üyelerinden katılım olduğu için “Transatlantik Aile Buluşması” olarak adlandırılıyordu.

1994’ten sonra “Güvenlik Politikaları İçin Münih Konferansı” adıyla yapılan buluşma, 2008’de “Münih Güvenlik Konferansı” ismini aldı. İlk yıllarda 60 katılımcı ile sınırlı tutulan konferans, 1999’dan sonra Avrupa’nın doğusundaki ülkelerden, Hindistan, Japonya ve Çin’den katılımcılara da açıldı.

Konferans, 1991’de Körfez Savaşı ve 1997’de konferansın başkanlığındaki değişim hariç her yıl düzenli olarak gerçekleştirildi.

Diğer Haberler