PAK, 1925 Kürt milli başkaldırısının 97. yıldönümünü ve şehitlerini andı

PAK, 1925 Kürt milli başkaldırısının 97. yıldönümünü ve şehitlerini andı

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Şeyh Said ismi öncülüğünde gelişen Kürtlerin sömürgeciliğe baş kaldırısının 97’inci yıl dönümü vesilesi ile  bir açıklama yayınladı.

Açıklamada “Şeyh Sait önderliğinde başlayan ve Azadi Teşkilatı tarafından hazırlıkları yapılan başkaldırı, Kürtlerin varlığını yok sayan,  Kürtlerin milli demokratik hak ve özgürlüklerini vermemekte direten Türkiye Devleti’ne karşı, Kürtlerin onurunu, varlığını korumayaı, milli demokratik hak ve özgürlüklerini elde etmeyi ve  Kürdistan’ın özgürlüğünü hedefleyen bir başkaldırıydı.” ifadelerine yer verildi. Ayrıca “Şeyh Sait, Kürt milleti ve Kürdistan halkının milli, dini ve toplumsal bir lideriydi.” dendi.

Açıklamada Cibranlı Xalid Beg ve arkadaşlarının rolüne de vurgu yapılarak “Şeyh Sait, Cıbranlı Halit Bey, Yusuf Ziya Bey ve arkadaşlarının yakmış oldukları özgürlük ateşi, kendilerinden 100 yıl önce başlamış olan özgürlük mücadelesinin devamıydı. Ve o özgürlük ateşi, bugüne kadar da sönmedi. Şeyh Sait ve arkadaşlarının milli, yurtsever duygu ve düşüncelerle yaktıkları özgürlük ateşi, daha sonra Ağrı’ya, Dersim’e, Mehabad’a yayıldı. O özgürlük ateşi, bugün Güney Kürdistan Parlamentosu üzerinde dalgalanan Kürdistan Bayrağıyla özgürlüğün ifadesi olarak yanmaya devam etmektedir. Evet, o ateş bugün Rojava Kürdistanı’nda kazanımların korunması, yeni kazanımların elde edilmesi ve milli-demokratik hak ve özgürlükler için yanmaktadır. O ateş, Kuzey ve Doğu Kürdistan’da değişik yol ve yöntemlerle, değişik düzeylerde sürdürülen mücadelelerle yanmaya devam etmektedir.” dendi.

PAK yayınladığı açıklamanın sonunda ise mezarların yerinin açıklanmasını istedi. Açıklamada bu konuya ilişkin şu ifadeler yer verildi !1925 Kürt milli başkaldırısının 97. yıldönümünde Şeyh Sait’i, Cıbranlı Halit Bey ve Yusuf Ziya Bey’i, Dr.Fuad’ı, başkaldırıya katılan ve şehit  düşen tüm insanlarımızı saygıyla anıyoruz.

Türkiye Devleti’ni Şeyh Sait ve 46 arkadaşının, Seyid Rıza ve arkadaşlarının, Saidi Nursi’nin ve mezar yerleri gizli tutulan tüm insanların mezar yerlerini açıklamaya çağırıyoruz.”

Diğer Haberler