PKK medyasının Haşdi Şabi’yi şirin gösterme çabası

PKK medyasının Haşdi Şabi’yi şirin gösterme çabası Nazim Daştan, Özgür Politika, Şengal, iran, Türkiye, Irak Ezidi Şii

PKK’nin Avrupa’da yayın yapan gazetesi Özgür Politika dün ilginç bir habere imza attı. Haberde Haşdi Şabi ve PKK ortaklığı açık açık gözler önüne serildi.

Özgür Politika gazetesinde Nazım Daştan imzası ile yayınlanan bir röportajda Haşdi Şabi’nin Şengal sorumlularından Seyit Mahmut ile yapılan bir röportaja yer verildi. Seyit Mahmut’un “Kimse KDP’ye güvenmiyor” sözleri ise manşete taşındı.

PKK kadrosu olan ve Rojava- Güney Kürdistan hattında muhabirlik yapan Nazim Daştan’ın röportajında iki temel amaç bulunuyordu. Birincisi KDP’ye saldırmak ikincisi ise Şiileri şirin göstermek.

Röportajda Seyit Mahmut isimli Haşdi Şabi sorumlusu “Söylendiği gibi Şengal’in güvenlik diye bir problemi yoktur. Şengal’in durumu Bağdat’tan daha güvenilirdir.” gibi ifadeler kullanıyor. Ayrıca konuşmasında Şengal’i savunacaklarını söylüyor.

Nazim Daştan’ın kısa röportajının ön sözü Seyit Mahmut isimli Haşdi Şabi sorumlusununkinden daha uzun. Öyle görünüyor ki Seyit Mahmut sorularla yönlendirilmiş.

PKK neden Haşdi Şabi’yi şirin göstermeye çalışıyor

Haşdi Şabi, iran destekli bir milis güç. PKK’nin Şengal’deki güçleri de aynı gücün resmi bir parçası ve aynı bütçeden maaş ve askeri lojistik alıyor. Yani İran yanlısı bir gücün bir parçası. Haşdi Şabi Kürt karşıtı bir oluşum. Haşdi Şabi esas olarak İran’ın Irak’taki sopası diye biliriz. İran’ın Haşdi Şabiyi kurmasında iki temel amaç vardı. Birincisi Kürtlerin 2014 koşullarında bağımsız bir devlet olmaya gitmesini engellemek ikincisi ise Irak’ı tamamen ele geçirmek. Yani özünde Haşdi Şabi Kürt karşıtı bir oluşum. Kürt karşıtlığında IŞİD düzeyinde Haşdi Şabi toplumsal anlayış olarak da IŞİD’in Şii versiyonu.
Özellikle Güney Kürdistan halkı ve siyasetçileri bunu biliyor. Bu nedenle PKK Haşdi Şabi ile olan ortaklığını Güney’de hiçbir şekilde göstermiyor. Fakat diğer parçalar Haşdi Şabi’nin gerçek varlığı konusunda bilgi sahibi değiller.  PKK bu nedenle özellikle Türkçe yayınlarında Haşdi Şabi’nin varlığını meşru göstermek ve Haşdi Şabi’yi Kürt dostu göstermek konusunda çaba harcıyor.
PKK, İran’ın Şii kimliğini Alevilik ile aynı göstermek, öte yandan İran’ı da anti emperyalist Anti Amerikancı olduğunu dolaylı yoldan halka empoze ederek böylelikle İran’ın stratejisine göre hareket etmeyi meşru ve ilerici bir hamle olarak göstermek istiyor.

Halkların kardeşliği mi milislerin çıkarları mı?

PKK’nin Seyit Mahmut ile yaptığı röportajı “halkların kardeşliği ve bir arada yaşaması” ilkesi gibi yansıtmak istiyor. Oysa ki Şengal’deki Haşdi Şabi varlığı halkların kardeşliği ile ilgili bir durum değildir. Her şeyden önce Şengal’de Şiilerin kimlik olarak öne çıkmasını gerektirecek hiçbir şey yoktur. Seyit Mahmut gibi Haşdi Şabi yöneticileri yıllardır aynı bölgede Ezidi karşıtlığı yapmıştır.  IŞİD saldırıca Tilafer Şengal arasındaki köylerde yaşayan Şiiler ya kaçmışlar ya da IŞİD ile ittifak yapmışlardır. Şiilerin Ezidilere bakışı ile IŞİD’in bakışı arasında dini anlamda bir fark yoktur.
Bu nedenle PKK’nin Haşdi Şabi ve Şiileri Şengal için öne çıkarmasının halkların beraber yaşaması ile ilgili değildir. PKK’nin Haşdi Şabi milislerinin bir parçası olması ile ilgisi vardır.

Halklarla kardeş Kürdistan Bölgesine düşman

PKK Rojava’da bir gurup gencini yanına alarak Semalka sınır kapısında Kürdistan Bölgesine saldırıyor. Öte yandan Haşdi Şabi ve Şiileri yanına alarak Kerkük, Şengal hattında Kürdistan Bölgesine saldırıyor. Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de Türk solu ile bir olup Maraş’ta Kürdistan Bölgesi petrol boru hattını bombalıyor.

PKK’nin önümüzdeki süreçte Şengal üzerinden iran’la yaptığı ittifakı meşrulaştırmak için bu tür yayınlara ağırlık vereceği düşünülüyor.

Diğer Haberler