Araplar ve Türkmenler Kerkük’te Kürtlere karşı anlaştı

Araplar ve Türkmenler Kerkük'te Kürtlere karşı anlaştı

 Kerkük’te Araplarla Türkmenler, dayatmayla atanan Vali Rakan Cuburi’nin görevde kalması üzerinde anlaştı.

Bağdat tarafından dayatmayla Kerkük Valiliği’ne atanan Rakan Cuburi, bir sonraki İl Meclisi seçimine kadar görevde kalacak. Kerkük halkı ise bunun önüne geçilmesini istiyor.

K24’e konuşan bir Kerkük sakini, “Rakan Cuburi’nin valilik görevinden alınması birçok şeyi değiştirecektir. Kerkük’ten her an çıkarılırız endişesi içindeyiz” diyor.

Bir başka Kerküklü ise, “Rakan Cuburi’nin görevde kalması, Araplaştırma sürecinin tamamlanması içindir. Saddam Hüseyin bile Rakan Cuburi kadar Arap’ı Kerkük’e getirmedi. Baas rejimi 35 yıl boyunca Kürtlerin hakkından gelemedi ancak şimdi Bağdat’ın desteğiyle Kürtlere karşı istedikleri her şeyi yapıyorlar” şeklinde konuştu.

Yaşananlardan dolayı umutsuz olan bir diğer Kerküklü vatandaş, “Şu an vali Kürt bile olsa bir şey yapamaz çünkü Kerkük’te asker, polis ve istihbarat gücünün tamamı Bağdat’a bağlı” ifadesini kullandı.

Arap Cephesi, diğer bileşenleri hesaba katmaksızın kendi aralarında Cuburi’nin görevde kalması üzerine anlaştı.

K24’e konuşan Arap Cephesi Sözcüsü Ezam Salih Hemdani, “Sadece İl Meclisi seçimi Kerkük Valiliği koltuğunu sonuca bağlayabilir. Bu görev şu an vekaleten yürütülüyor ve hem güvenlik hem idari yönetim onun elinde. Bu da 2003 sonrası Araplara yapılan haksızlığın karşılığıdır” dedi.

Kürtlerin, Cuburi’nin görevden alınması için ya Federal Mahkeme’ye başvurması ya da Bakanlar Kurulu yahut diğer bileşenlerle anlaşma sağlaması gerekiyor. Kürdistan Demokrat Partisi (PDK), Cuburi’nin görevde kalmasının sebebinin, Kürdistan Yurtseverler Birliği olduğunu belirtiyor.

PDK Kerkük Sorumlusu Muhammed Xurşid, “16 Ekim ihanetinden sonra, Kerkük’e dayatılan kişileri tanımayacağımızı ilan ettik. Maalesef KYB’li arkadaşlar, İl Meclisi seçimlerine kadar bu şahsın görevde kalması için onlarla anlaşma yaptı” diye konuştu.

Öte yandan valilik makamının kendi hakları olduğunu iddia eden Türkmenler ise bu amaçla Araplarla yarı resmi bir anlaşma yaptıklarını belirtiyor.

Irak Türkmen Cephesi Kerkük Sorumlusu Kahtan Vendavi, “Valilik görevinin Türkmenler tarafından yürütülmesi için Araplarla yarı resmi bir anlaşma yaptık. Bu amaçla görüşmelerimiz de devam ediyor. Türkmenler olarak bu makamı kendi hakkımız olarak görüyoruz. Çünkü Kürtler ve Araplara il yönetiminde payları verildi” diyor.

Kerkük’te Kürt nüfusunun çoğunlukta olduğu seçimlerde de kanıtlandı. Buna göre valilik makamının Kürtlerde olması gerekiyor ancak 16 Ekim 2017’den sonra valilik makamı Kürtlerden zorla alındı ve Kürtlere baskı ile Araplaştırma politikasının hizmetine sokuldu.

Diğer Haberler