Sadr, Neçirvan Barzani’nin Irak Cumhurbaşkanı adayı olmasını teklif etti mi?

Sadr, Neçirvan Barzani'nin Irak Cumhurbaşkanı adayı olmasını teklif etti mi?

Irak Parlamentosu’nun dün Cumhurbaşkanı seçmek için yapacağı oturum gerçekleşmedi. KDP’nin adayı Hoşyar Zebari’nin adaylığının Irak Federal Mahkemesi tarafından geçici olarak durdurulmasından sonra Sadr Hareketi, KDP ve Sünni gurup oturumu boykot ettiği için üçtü ikilik oran sağlanamadı. 329 sandalyeli meclisin oturumuna sadece 58 vekil katıldı.

 Zebari karşıtlığı

Zebari’nin adaylığının durdurulmasının nedeni ise YNK’li bazı milletvekillerinin Zebari hakkında yaptığı başvuru. Bu başvuruda Zebari hakkında geçmişte açılan davalar öne sürülmüştü. YNK ayrıca Bağdat’ta Hoşyar Zebari’yi istemiyoruz adı ile bazı küçük guruplar organize etti. Fakat daha sonra YNK’nin bu kişileri 25 bin dinar yani 13 dolar karşılığında yürüyüşe götürdüğünü gösteren videolar yayınlandı. Zaten sayı 20 civarında olan yürüyüşçülerin bu videodan sonra etkisi kırıldı.

Yalnız Zebari’nin adaylığına tek karşı çıkan YNK değildi. İran yanlısı Şii guruplar bu konuda çekimsermiş gibi görünüp Zebari karşıtlığında YNK’yi öne çıkardılar. Bu biçime ile sorun sadece Kürtler arası bir sorun gibi gösterilmek istendi.

Sadr-KDP ve Azam hareketi Cumhurbaşkanı konusunda ortak

Sadr ve Sünni  Azm hareketi KDP’nin kimi aday gösterirse göstersin yine de destekleyeceklerini belirtiyorlar. Geçen gün Kürt medyasına konuşan Muhsin Cuburi “KDP’nin adayı Hoşyar Zebari’nin yokluğu nedeniyle oturumu boykot ettik, KDP’nin cumhurbaşkanlığına aday olmaması durumunda diğer toplantıları boykot edeceğiz” dedi ve “Parlamentonun yarın adaylıkları yeniden açacağı düşünülürse, en iyi KDP’nin alternatif bir aday önermesi.” dedi.

Fakat Sadr’ın  KDP’li bazı başka adaylar için önerisi var. Sadr’ın Neçirvan Barzani’nin Irak Cumhurbaşkanlığı için uygun bir aday olduğu yönünde KDP’ye görüş belirtiği de belirtiliyor.  İddiaya göre Neçirvan Barzani’nin 31 Ocak günü Necef’te Sadr ile yaptığı görüşmede Sadr, Neçirvan Barzani’ye “Niye Cumhurbaşkanı adayı olmuyorsun” dedi.

Ayrıca Sünni liderlerde Zebari’nin adaylığının kabul edilmemesi durumunda KDP’nin Neçirvan Barzani veya Fuad Hüseyin’i aday göstermesini istiyor.

Irak parlamentosunun bugün ki yeni adaylık başvurularını kabul etmesi bu konuda KDP’nin elini güçlendirecek ve alternatif isimler önerebilecek. KDP’nin çok katı ve inatçı bir siyaset yerine ittifak kurduğu Sadr Hareketi ve Azm ittifakını da gözeterek esnek bir tutum olacağı belirtiliyor.
Neçirvan Barzani’nin aday olup olmayacağı bilinmiyor. Bu konuda ne kendisinden ne de partisi KDP’den bir işaret şu ana değin gelmedi. Şu an Kürdistan Bölgesi Başkanlığı yapan Barzani esnek bir isim ve diplomatik alanda ciddi bir karizma ve yeteneğe sahip. Bu nedenle Irak için olumlu bir isim ola bilir. Fakat Neçirvan Barzani’nin adaylığı daha çok KDP’nin önümüzdeki dönem stratejisi ile ilgili bir durum.

Berhem Salih’in konumu

Geçtiğimiz yıllarda zaten sembolik olan Cumhurbaşkanlığı makamında bile zayıf bir sembol olan Berhem Salih’in şansı düşür görünüyor. Eğer KDP yeni bir aday gösterirse Berhem Salih’in alacağı oy oranı düşüyor. Çünkü KDP-Sadr ve Azm ittifakı beraber Irak Parlamento başkanını seçmeyi başarmıştı. Bundan sonra da ki seçimlerde de yüksek ihtimal bu ittifakın destekliği adaylar ve kararlar mecliste daha yüksek bir şansa sahip olacak.

Diğer Haberler