Eksik evrak meselesi HDP’nin hatası mı, bazı vekillerin dışlanması mı?

Eksik evrak meselesi HDP'nin hatası mı, bazı vekillerin dışlanması mı?

2016 yılında HDP’li 40 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması hakkında hak ihlali kararı veren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM),  10 vekilin başvurusunu reddettiği ortaya çıktı.  Ret gerekçesi ise 10 vekilin dosyalarındaki eksik evrakların tamamlanmaması.

AİHM, aralarında HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu 40 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgili başvuruları kabul ederek, Türkiye’nin hak ihlali yaptığına karar verdi.

HDP eski milletvekilleri Abdullah Zeydan, Burcu Çelik, Ali Atalan, Mizgin Irgat, Bedia Özgökçe, Saadet Becerikli ve Mehmet Ali Aslan, kendileri adına avukatları ve HDP hukuk bürosunun AİHM’e başvurduğunu zannederken, bugün açıklanan karar ile ya adlarına başvuru yapılmadığı ya da bir kısmının eksik belge ve evrak nedeniyle başvurularının usulden reddedildiğini öğrendiler.

Bugün AİHM kararında adlarını göremeyenlerden biri olan HDP’nin eski hukukçu milletvekili Burcu Çelik adına başvuru dahi yapılmadığı ortaya çıktı. Burcu Çelik,  Demirtaş ile aynı süreçte tutuklanmış ve 2017 – 2019 yılları arasında tutuklu kalmıştı.  Daha sonra Burcu Çelik siyaset sahnesinden tümden çekildi ve kendisine yer verilmedi.

HDP eski milletvekili Mehmet Ali Aslan, kendileri adına avukatları ve partinin hukuk bürosunun başvuru yaptığını bildiklerini, ancak başvurularının reddedildiğini, bunu parti yetkililerinden değil, cezaevinde bulunan Demirtaş’ın partiye gönderdiği bir mektuptan öğrendiklerini söyledi. Mehmet Ali Aslan’da HDP genel merkezini eleştiren isimlerden biri.

Başvuruları eksik belge ve evrak nedeniyle AİHM tarafından reddedilen yaklaşık 10 vekilin durumu, 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboski davasını hatırlattı. Bu davada da başvurular eksik evrak nedeniyle Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmişti.

HDP’ye yakın bazı kaynaklar meselenin sadece bir ihmal olmadığını HDP içinde yer alan MYK ve milletvekili benzer statüdeki insanlar arasında ayrım yapıldığı, bazı isimlerin dışlandığını ve bu nedenle de herkese eşit yaklaşım gösterilmediğini söylüyor.  Haklarında baş vuru yapılmayan ve eksik evrak verilen kişilerin çoğunun HDP merkezi ile sorunlar yaşamış ve dışlanmış insanlardan oluştuğu iddia ediliyor. Abdulah Zeydan’ın adının neden bu gurup içinde yer aldığına dair ise bilgi yok.

Diğer Haberler