İdlib kamplarında iki yedi günlük ve iki aylık iki bebek soğuktan donarak öldü

İdlib kamplarında iki yedi günlük ve iki aylık iki bebek soğuktan donarak öldü

Suriye ve Rojava Kürdistanı’nın bazı bölgelerinde etkili olan yoğun kar yağışı ve soğuk hava, evlerinden edilen Suriyelilerin kaldığı kamplardaki iki bebeğin donarak hayatını kaybetmesine neden oldu.

Birleşmiş Milletler’den (BM) bir yetkili AFP Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, İdlib’de biri yedi günlük, diğeri de iki aylık kız bebeğin donarak öldüğünü söyledi.

Suriye’de 10 yıldır süren savaş nedeniyle, 2,8 milyon kişi evlerinden kaçıp, muhaliflerin kontrolündeki bölgelere sığındı. Bunların birçoğu, sıcak tutacak giysileri ve yakıtları olmadan yıpranmış çadırlarda yaşıyor.

BM, Suriye’de ekonominin giderek kötüleşmesi, gıda fiyatlarının bir yılda iki katına çıkması gibi nedenlerle mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanması için gereken fonların bulunamadığı uyarısını yaptı.

Suriye İnsah Hakları Gözlemevi, Salı günü İdlib’in kuzeyinde yer alan El Ziyara ve El Şeyn Bahr bölgelerindeki kamplarda kalan iki bebeğin öldüğünü bildirdi. Kuruluş, 23 Ocak’ta da Cerablus’taki bir kampta yaşayan bir aylık bebeğin soğuk yüzünden öldüğünü açıkladı.

18 Ocak’ta da Kastal Miktad bölgesinde, yağın karın çadırın çökmesine yol açması yüzünden de bir çocuğun hayatını kaybettiği bildirildi.

9 bin 500’den fazla çadır zarar gördü

BM’ye göre, İdlib ve Halep’te evlerinden kaçmak zorunda kalanlar için kurulan 287 kamp, 18, 19 ve 25 Ocak’taki fırtınalarda kar yağışı, sel ve sert rüzgarlardan etkilendi Kar yağışı en az 935 çadırı tahrip ederken, 9 bin 500’den fazla çadıra hasar verdi.

BM, yılbaşından bu yana mülteci kamplarında 68 yangı çıktığını ve bu yangınlarda iki kişinin öldüğünü, 24 kişinin de yaralandığını bildirdi. Yangınların çoğu ısınmak için kurulan sobalardan çıktı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; yardım kuruluşu Save the Children’ın Suriye Direktörü Sonia Khush, “Bir çocuğun kışın yaşamından endişe etmesinin akıl almaz olduğunu” söyledi. Khush “Suriye’deki krizin başlamasından neredeyse 11 yıl sonra, dünya kuzeybatı Suriye’deki çocukları unutmuş gibi” dedi ve ekledi: Bu önlenebilir ve trajik ölümler, çocuklar için insani yardımın ne kadar acil gerektiğini gösteren korkunç olaylar. Onların da Suriye’de kalıcı, barışcıl bir çözüme ihtiyacı var.”

Diğer Haberler