Cezaevleri can almaya devam ediyor: 30 yıldır tutuklu hasta tutuklu tahliyesine 5 ay kala hayatını kaybetti

Cezaevleri can almaya devam ediyor: 30 yıldır tutuklu hasta tutuklu tahliyesine 5 ay kala hayatını kaybetti

 30 yıldır tutuklu olan ve tahliyesine 5 ay kalan hasta tutuklu Ahmet Bilgin cezaevinde hayatını kaybetti. Cezaevleri hasta tutsakların tabutlarına döndü.  onlarca ağır hasta, yaşlı ve kendine bakamayacak düzeydeki insan cezaevlerinden tahliye edilmeyi bekliyor. Devlet ise cezaevlerini ölüm evlerine çevirerek mahkumların tedavi hakkı, ceza erteleme hakkı gibi tüm haklarını engelliyor.

Bilgin Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutukluydu. Cezaevi yönetimi Bilgin’in kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdiğini iddia etti.

Konuya ilişkin Twitter hesabından açıklama yapan Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi şu ifadeleri kullandı: “30 yıla yakındır cezaevinde olan müebbet hükümlüsü hasta mahpus #AhmetBilgin, tahliyesine 5 ay kala Bolu F Tipi Cezaevinde hayatını kaybetmiş, cenazesi Ankara Adli Tıp Kurumu’na getirilmiştir.

Cezaevi koşullarında kalması mümkün olmayan hasta, yaşlı ve engelli tutsakların tahliye edilmemesi, devletin siyasi mahpuslara yönelik ayrımcı infaz kanunları ve politikalarının sonucunda, mahpusların yaşam hakkı ihlal edilmekte, cezaevleri cenaze evlerine dönüşmüş haldedir. Cezaevlerinde kalması mümkün olmayan tüm hasta mahpuslar derhal tahliye edilmeli, gerekli ve yeterli tedavi imkanlarına ulaşmalarının önündeki engeller kaldırılmalıdır.”

Bilgin’in cenazesi otopsi işlemlerinin ardından memleketi Bingöl’e gönderildi. Bilgin’in cenazesi bugün Genç ilçesi Merkez Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Diğer Haberler