GirêMiraza-Göbeklitepe kar altında kaldı

Geçtiğimiz hafta içinde yağan kar nedeni ile tarihin akışını değiştiren, “tarihin sıfır noktası” olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren GirêMîraza -Göbeklitepe kar altında kaldı.

Dünyanın en yaşlı tapınağının sütunları  özensiz yapılan çatısının işlevsiz kalması nedeni kar altında kaldı. Fırtına ile yağan kar nedeni ile yapılan çatının açıklarından karlar içeriye girdi, içerde su birikintileri de oluştu.  Binlerce yıl yer altında kaldıktan sonra gün yüzüne çıkan kireçtaşından yapılmış sütunlar ve yapılar yağmur ve kar dışında nemden dolayı da zamanla erime tehlikesi ile yüz yüze.

İnsanlık tarihi için bu denli önemli olan ve hala sırları çözülememiş olan Göbeklitepe’nin karlar altında kalışını hala devletin resmi kurumları ele almış değil. Sosyal medyadaki bir iki küçük tepki dışında da gündeme getirilmedi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Göbeklitepe, Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 22 km kuzeydoğusunda. Göbeklitepe, 1963’te İstanbul ve Chicago üniversitelerindeki araştırmacılar tarafından keşfedildi. Sadece “Göbeklitepe Ziyareti” olarak bilinen bir yükseltiyken arkeolog Prof. Klaus Schmidt tarafından yapılan kazılar sonunda dünyanın konuştuğu bir yer haline geldi. Göbeklitepe öylesine eski bir tarihe sahip ki, buranın keşfine kadar bilinen en eski tapınak Malta’da ve 5000 yaşında. Göbeklitepe ayrıca Stonehenge’den 7000, Mısır piramitlerinden ise 7500 yıl daha yaşlı.

Diğer Haberler