Stokholm: Kürt Diasporası Konfederasyonu Diakurd kuruldu

Stokholm: Kürt Diasporası Konfederasyonu Diakurd kuruldu Kendal Nezan

Kürt Diasporası Konfederasyonu-Diakurd’un kuruluş kongresi İsveç’in başkenti Stokholm’de gerçekleştirildi. “Kongreye Zaraya Nîştîman” adıyla düzenlenen kongrede çok sayıda delege hazır bulundu.

Avrupa’nın değişik ülkelerindeki Kürt dernekleri temsilcileri ile akademisyen ve aydınlar, Stokholm’de Kürt Diasporası Konfederasyonu-Diakurd’un kuruluş kongresi için bir araya geldi.

Kürtçe ders verdiği için İran tarafından hapse atılan Rojhılatlı öğretmen Zara Muhammedi’nin mücadelesine saygı adına “Kongreya Zaraya Niştîman” adıyla düzenlenen kongreye, 60’ı online toplam 180 delege katıldı.

Divan seçimi ile başlayan kongrenin açılış konuşmasını Kurucular Komitesi Başkanı Adnan Ağacan yaptı. Ağacan’ın ardından söz hakkı alan Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan, diaspora Kürtlerinin ortak çalışmasını anlatan bir konuşma yaptı.

Kongre’de yapılan panellerde Kürtlerin genel durumu ele alındı.  yapılan tartışmalarda Kongrenin kuruluşun amaçları üç başlıkta özetlendi:

1. Kürt örgütleri arasındaki işbirliğini ve diasporadaki Kürt sivil toplumunu geliştirmek

2. Kürt diasporasının diğer ülke ve milletlerle entegrasyonunu ve ilişkilerini güçlendirmek

3. Kürdistan halkının ulusal çıkarlarını ve kendi kaderini tayin hakkını desteklemek

Farklı ülkelerdeki Kürt federasyonları ve merkezlerin girişimiyle kurulan Diakurd, Kürt diasporasının önemli bir bölümünü temsil ediyor.

Diakurd tüzüğünde, organizasyonun ulusal değerlere bağlı olduğu, ekonomik, siyasi ve örgütsel bağımsızlığını koruyarak tüm Kürdistanlılar ve Kürt dostları için güven merkezi olmak istediğine vurgu yapıldı.

Yine Diakurd’un çalışma ve ilişkilerinde diaspora Kürtlerinin irade ve bağımsızlığına saygı duyduğu, kendisini diğer hiç bir örgütlenmeye alternatif görmediği kaydedildi.

Diğer Haberler