PKK Ajansı ANHA’dan dev analiz: KDP insan kaçakçılığından para kazanmak için Sêmalka’yı kapattı

PKK Ajansı ANHA’dan dev analiz: KDP insan kaçakçılığından para kazanmak için Sêmalka’yı kapattı

PKK’nin Rojava merkezli yayın yapan HawarNews adlı ajansı dün insanları güldüren bir analize imza attı.

“KDP’nin Sêmalka Sınır Kapısı’ndaki kirli planı ortaya çıktı!” başlığı ile yayınlanan haberde Semalka kapısının kapanmasına ilişkin ilginç iddialar ortaya atıldı. Buna göre Rojava ile Kürdistan Bölgesi arasındaki kapının kapanmasının nedeni olarak sınırdan insan kaçakçılığı yaparak para kazanmak olduğu iddia edildi.

Semalka Pêşhabur kapısının kapanması sonrası Rojava’dan Güney Kürdistan’a olan göçler daha görünür bir sayıya ulaştı. Kapı kapatılmadan öncede Rojava’daki ekonomik sıkıntı ve baskılardan önce yine göçmen akışı yaşanıyordu. Kapı kapandıktan sonra şu ana değin kaçak geçen insan sayısı 1543. Bu insanlar geldikleri yerin uzaklığına göre kaçakçılara 100 ile 700 dolar civarında para ödüyor.  İnsanların tümü PYD asayişi kontrolü olan yol hatlarından araçlarla geçiyor. Yine YPG ve HSD güçlerinin olduğu alanlardan geliyor. Kaçakçılar buradaki sorumlulara para ödüyor.

İnsanlar PYD asayişi ve YPG’nin gözü önünde sınıra geliyor, sınır üzerindeki Peşmerge güçleri halkı mecbur almak zorunda kalıyor. Sınır üzerinde gelen halka yardım etmek için Barzani Yardım Vakfı seyyar merkez açmıştı. Gelen kişilerin isimleri yazılıyor ve kamplara gönderiliyordu. Kamplarda ise ev, çadır, karavana gibi yaşam yeri tedarik edildikten sonra yatak, battaniye ve günlük yiyecek ihtiyacı veriliyordu.

Yani kısaca insanların kaçak geçmesinden maddi olarak kazanç sağlayan kendilerine rüşvet verilen Rojava tarafındaki asayiş ve YPG komutanları. Maddi olarak zarara uğrayan ve para harcayan ise Kürdistan Bölgesel Yönetimi.
Kürdistan Bölgesinden her gün Rojava’ya yapılan ticaret hesaplandığında Kürdistan Bölgesi kapının kapanmasından ekonomik anlamda da zarar görüyor. Bu zarar kaçakçılardan alınacak 100 dolarla doldurulmayacak kadar büyük. Yani eğer tüm Rojava Kuzey Suriye Kürdistan Bölgesine taşınsa ve kişi başı 500 dolar bile alınsa kapının getirdiği zarar karşılanmaz.

Yani HawarNews ANHA’nın yaptığı bu müthiş matematik hesap ve yalan habere sosyal medya kullanıcılarından da tepki aldı. ANHA haberinin altına halk tepkilerini ANHA ile dalga geçerek dile getirdi.

Semalka sınır kapısı 15 Aralık günü PKK’nin Komela Ciwan örgütlenmesinin bir kolu olan Ciwanên Şoreşger adlı çete yapılmasının kapıya taşlar ve molotoflar ile saldırması sonucu kapatılmıştı.  Kapının kapatılmasından sonra halk Rojava Özerk yönetimi, TEV-DEM ve PYD gibi kurumlara tepki göstermiş, halkı düşünmeden hareket ettiklerini belirtmişti. Bunun üzerine PKK medyası Semalka’da Kürdistan Bölgesine karşı yaptıkları provokasyonun ve halka verdikleri zararların üstünü örtmek için masa başı yalan haber yapmaya başladılar.

Diğer Haberler