İran: Gizlice idam edilen Heyder Qurbanî’nin ölüm belgesine, “ölüm nedeni bilinmiyor” yazıldı

 İran hükümeti gizlice idam ettiği Kürt siyasi mahkum Heyder Qurbanî’nin ölüm belgesinin ölüm nedeni kısmına “bilinmiyor” ibaresi yazdı.

Dosyası Yargıtay sürecinde olan Kürt siyasi tutuklu Heyder Qurbanî, 19 Aralık sabaha karşı Sîne’de tutulduğu cezaevinde gizlice idam edilmişti.

İran devleti Doğu Kürdistanlı siyasi tutukluyu hukuksuz bir şekilde idam etmesi skandalı üzerinden bir ay geçmeden, bu sefer de ölüm belgesine ölüm sebebi “bilinmiyor” ibaresi yazdı.

İnsan hakları Örgütü Hengaw’ın bildirdiğine göre Doğu Kürdistan’ın Kamyaran İl Nüfus Dairesi’nden Heyder Qurbanî için düzenlenen ölüm belgesinde ölüm sebebi kısmına “bilinmiyor” ibaresi yazıldı.

Siyasi aktivistler İran devletinin yaptığı hukuksuzluğun ortaya çıkmaması için böyle bir yönteme başvurduğu tahmin ediliyor.

16 Ekim 2016 tarihinde kayın biraderi ile birlikte tutuklanan Heyder Qurbanî, yoğun işkence altında zorla kendisine yapılan suçlamalar kabul ettirildi ve “İran Kürdistan Demokrat Partisi’ne üyelik ve işbirliği yapmak” suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırıldı.

Heyder Qurbanî suçlamaları reddederek karara itiraz etmişti. Dosyası Yargıtay’da incelenen Heyder Qurbanî 19 Aralık 2021 tarihinde  gün doğmadan gizlice idam edildi.

Heyder Qurbanî Kamyarak nüfusuna kayıtlı evli 3 çocuk babasıydı.

Qurbanî’nin idamı Doğu Kürdistan’da ve tüm dünyada büyük bir tepkiyle karşılanmıştı.

Diğer Haberler