Komel Yöneticisi ve Parlamenteri Mecîd: Yoksul kaçakçılar hem PKK’ye hem İran pastarlarına haraç ödüyor

Komel Yöneticisi ve Parlamenteri Mecîd: Yoksul kaçakçılar hem PKK’ye hem İran pastarlarına haraç ödüyor Ebdulsetar Mecid,

PKK’nin sınırlara kaçak yollarla kurarak gümrük adı altında halktan haraç toplaması yine gündem oldu. Bu kez Komel Partisi yöneticisi ayrıca eski Tarım Bakanı Ebdulsetar Mecîd konuyu gündeme getirerek halkın PKK ve İran silahlı güçleri tarafından nasıl mağdur edildiğini yazdı.

Kaçakçıların çifte haraç verme dramı

Halk Kürdistan parçaları arasında devletlerin koyduğu sınırları tanımayarak geçimini sağlamak için kaçakçılık yapıyor. Küçük ve büyük baş hayvan kaçakçılığı da yoksul halkın geçim kaynaklarından biri. Rojava ve Doğu Kürdistan üzerinden yapılan kaçakçılıkla geçinmeye çalışan halk PKK tarafından haraca bağlanıyor.

Haraç vermeyi kabul etmeyenler ise birçok baskıya maruz kalıyor. Hatta PKK gümrük noktalarından geçmeyi ret eden kaçakçıların PKK tarafından sınır üzerindeki İran devletine ait paygah adı verilen karakollara şikâyet edildiği de çok zaman dile getirilen bir konu. PKK’ye haraç vermeyi ret eden kaçakçılar İran tarafında havan topları veya doçka gibi silahlarla hedefleniyor.

PKK ve İran ordusu koordineli çalışıyor

Doğu kürdistan ve Güney Kürdistan arasındaki sınırda Pencevin’den başlayarak Kandil’e kadar haraç toplama noktaları kuran PKK ve İran pastarları koordineli çalıyorlar.

Kürdistan Parlamentosu Tarım ve Su İşleri Komisyonu Başkanı Ebdulsetar Mecîd, İran’dan Kürdistan Bölgesi’ne kaçak yollarla getirilen büyük ve küçük baş hayvanlardan hem pastarların hem de PKK’nin haraç aldığını söyledi.

Komel Parlamenteri Mecîd: Hayvan başına ödenen miktar belli

Komel Parlamenteri aynı zamanda Tarım ve Su İşleri Komisyonu Başkanı Ebdulsetar Mecîd, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, günlük olarak İran ve Kürdistan Bölgesi arasındaki sınırlardan kaçak yollarla küçük ve büyük baş hayvan ticaretinin devam ettiğini kaydetti.

Ebdulsetar Mecîd kaçakçıların sınırları geçerken hem İran Devrim Muhafızları’na(pastar) hem de PKK silahlı güçlerine haraç verdiğini sözlerine ekledi.

Kürt parlamenter pastarların her hayvan başına 1 ile 2 milyon tümen, PKK’nin ise 200 dolara kadar haraç aldığını dile getirdi.

Diğer Haberler