Ailelerin mücadelesi sonuç verdi; HSD iki çocuğu ailelerine geri verdi

Ailelerin mücadelesi sonuç verdi; HSD iki çocuğu ailelerine geri verdi

HSD saflarında askerlik yapan iki çocuk, Çocuk Koruma Kurumu tarafından ailelerine teslim edildi. Çocuk Koruma Kuruma da Rojava yönetimi tarafından idare edilen bir kurum.

7 Aralık günü çocukları Ciwanên Şoreşger tarafından kaçırılan ailelerin Qamişlo’da BM binası önünde tüm engellemelere rağmen yaptıkları eylem sonuç aldı. Kaçıralan çocuklardan ikisi ailelerine teslim edildi.

Ebdellah Ristem ve Heydera Ristem isimli iki çocuk Rojava’nın Derik kentinde ailelerine teslim edildi. Çocukları Çocuk Koruma Kurumu ailelerine ulaştırdı.

Ciwanên Şoreşger tarafından kaçırılan ve her ikisi de 14-16 yaşlarında olan iki çocuk ailelerinin mücadelesi sonucu geri verildi.

Çocuk savaşçılar ile gündeme gelen Rojava’da çocuklar Ciwanên Şoreşger adlı örgüt tarafından alı konuyor daha sonra yeni savaşçı eğitim kamplarına alınıyor. Üç aylık eğitimlerin bitmesinden sonra ise eve dönmek isteyenlerin ayrılmasını önlemek için Kandil veya Gare alanına gönderilip örgütten ayrılmaları engelleniyor. Geri kalanlar ise YPG veya HSD’ye bağlı birliklerde yer alıyorlar.

HSD, Birleşmiş Milletler’ in 18 yaş altı çocukların silah altına alınmasını yasaklayan anlaşmasını 2019’da imzalamıştı.  Buna rağmen çocuk savaşçı alımları durmadı. Aileleri durumu medyaya bildiren çocuklar bu anlaşma nedeni geri gönderilmek zorunda kalınırken sesi medyada duyulmayanlar ise PKK saflarında kalıyorlar.

Geri gönderilmek zorunda kalınan çocuklar için ise Rojava’daki bazı kurumlar aracı olarak yer alıyor. Böylelikle çocukların ailelerin mücadeleleri sonucu geri verilmek zorunda kalışı örtülmek isteniyor.

PKK’nin Rojava örgütlerinden Çocuk Koruma Müdürlüğünün yaptığı açıklamaya göre bugüne değin 622 çocuk geri verildi. Bu çocukların tümü de ailelerinin mücadeleleri sonucu geri verildi. Bazıları ise sara, verem vb. hastalıkları olduğu ortaya çıkınca geri veriliyor.

Diğer Haberler