Peşmerge Bakanlığı, IŞİD saldırılarının bilançosunu açıkladı

Peşmerge Bakanlığı, IŞİD saldırılarının bilançosunu açıkladı

 Peşmerge Bakanlığı, IŞİD’in bu yıl Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin idaresi dışındaki bölgelerde 229 saldırı gerçekleştirdiğini, saldırılar sonucu 356 Peşmerge ve sivilin şehit olduğunu, 480 kişinin yaralandığını ve 33 kişinin ise kaçırıldığını duyurdu.

Kürdistan Bölgesi dışındaki bölgelerde meydana gelen güvenlik boşluğu sonucu IŞİD’in Peşmergeye yönelik saldırılarında artış yaşanmıştı.

Peşmerge Bakanlığı’nın Rûdaw Medya Ağı ile paylaştığı verilerde “2021 yılında IŞİD militanları Kürdistan Bölgesi’nin dışında 229 terör eylemi gerçekleştirdi, bu saldırılar sonucu 356 kişi şehit oldu, 480 kişi yaralandı ve 33  kişi ise kaçırıldı” bilgisine yer verdi.

Peşmerge ile Irak ordusu arasında oluşan güvenlik boşluğunu önlemek için ortak tugayların kurulması da dahil olmak üzere çeşitli kararlar alındı.

Yaver’den ‘Peşmerge ve Irak ordusundan ortak tugay’ açıklaması

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, güvenlik açığı sonucu artan saldırılara ilişkin “Peşmerge ve Irak ordusu tarafından iki ortak tugay için şimdiden karar verildi; tugaylardan biri Peşmergelerden, diğeri ise Irak ordusundan oluşacak. Bu dönemde Peşmerge Tugayı, Peşmerge Bakanlığı’nın eğitim üslerinde, Irak tugayı ise Irak ordusuna ait üslerinde eğitim gördü. İki tugay güçlerini birleştirerek Irak üslerine gidecek, ardından konuşlandırılacakları yer konusunda anlaşma yapılacak” değerlendirmesinde bulundu.

Güvenlik boşluğunun boyutu hakkında farklı görüşler mevcutsa da Irak ordusu ile Peşmerge güçleri arasında 400 kilometreden fazla bir alanın olduğu konusunda herkes hemfikir.

8 Aralık’ta, Peşmerge güçleri ve Irak ordusunun IŞİD’e karşı düzenlediği ortak operasyonda, örgüte ait çok sayıda barınma yeri ve pek çok silah ve mühimmat ele geçirilmişti.

Son IŞİD saldırılarında 22 Peşmerge ile 3 sivil şehit olmuştu

27 Kasım ile 5 Aralık tarihlerini kapsayan dönemde IŞİD’in Kerkük, Germiyan ve Mahmur’da düzenlediği saldırılarda 22 Peşmerge ve 3 sivil şehit olmuştu.

Diğer Haberler