Doğu Kürdistanlılar Heyder Qurbani’nin idamını protesto etti

Doğu Kürdistanlılar Heyder Qurbani'nin idamını protesto etti

İran rejimi tarafından 19 Aralık’ta davası Yargıtay sürecinde olan Kürt siyasi tutuklu Heyder Qurbanî’yi gizlice idam etmesine tepkiler sürüyor.

Kürt siyasi tutuklu Heyder Qurbanî 19 Aralık günü sabahın erken saatlerinde ailesi ve avukatlarına haber verilmeksizin idam edildi. Heyder Qurbanî’nin idam cezasına itiraz ettiği ve dosyasının yargıtayda karara bağlanmadan idam edilmesi büyük tepkilere yol açtı.

Doğu Kürdistan’daki bir çok kent ve kasabada Heyder Qurbanî’nin idam edilmesi protesto ediliyor. Sosyal medya üzerinden örgütlenen Sine, Bane, Nexede, Bokan ve Şino kentlerinde Kürtler, Heyder Qurbanî’nin haksız yere idam edilmesini protesto etmek amacıyla dükkanlarının kepenklerini kapattı ve işe gitmedi.

Kürdistanlı sivil aktivistler, Haydar Qurbanî’nin gizlice infaz edilmesini kınamak için 23 Aralık  Perşembe günü genel grev çağrısında bulundular. İran güvenlik güçlerinin Kürt illerinde protestoyu önlemek için vatandaşlarının telefonuna eyleme katılmamaları yönünde tehdit mesajı gönderilmesine rağmen katılım yüksek oldu.  

İnsan Hakları Örgütü Hengaw ve bir çok insan hakları örgütünün, kent kent paylaştığı kentlerde halkın protestoya tam destek verdiği görülüyor.  16 Ekim 2016 tarihinde kayın biraderi ile birlikte tutuklanan Heyder Qurbanî,  “İran Kürdistan Demokrat Partisi’ne üyelik ve işbirliği yapmak” suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırıldı.

Ayrıca Heyder Qurbani’nin idam edimesini protesto etmek için “Heyder’in İran Kürdistan Demokrat Partili yoldaşları” imzalı bildiriler dağıtıldı. Salmas, Urmiye, Sine, Kamyaran ve daha pek çok kentte dağıtılan bildiride “intikam sözü” verildi.

Heyder Qurbanî Kamyarak nüfusuna kayıtlı evli 3 çocuk babasıydı. Heyder Qurbanî, idam edilmeden bir süre önce arkadaşları ile yaptığı görüşmede “İdam kararından korkmuyorum. 10 canım olsa onu da Kürdistan halkına feda olsun” demişti.

Diğer Haberler