İçişleri Bakanı Ahmed: Peşhabur saldırısı Rojava’yı kontrol eden güçlerin omuzundadır

İçişleri Bakanı Ahmed: Peşhabur saldırısı Rojava'yı kontrol eden güçlerin omuzundadır

 İçişleri Bakanı Reber Ahmed, Peşhabur Sınır Kapısı’ndaki saldırının Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğine yönelik olduğunu vurguladı.

Basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanı Reber Ahmed, 15 Aralık’ta Kürdistan Bölgesi ile Rojava arasında bulunan Peşhabur Sınır Kapısı’nda gerçekleştirilen saldırıya değindi.

Söz konusu saldırının Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğinin ihlali olduğunu dile getiren Ahmed, “Bu saldırı aynı zamanda Rojava’yı kontrol eden güçlerin de omuzlarındadır” dedi.

Sivil halkın hayatlarını riske atmayacaklarını vurgulayan İçişleri Bakanı, sınır güvenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

15 Aralık’ta Peşhabur Sınır Kapısı’na yönelik saldırı düzenlenmişti. Saldırıdan bir kaç gün sonrada Reber Ahmet katıldığı bir konferansta konuya değinmiş ve şunları söylemişti. “Malesef bir kaç aydır PKK tarafından idare edilen Rojava Özerk Yönetimi bazı insanları sınır kapısı önünde toplayıp kargaşa ve problem çıkarmaya çalışıyor. Bir kaç defa sınırı geçip ihlal etmeye çalıştılar ama buna rağmen oradaki görevliler itidalli davranarak herhangi bir müdahalede bulunmadı. Fakat dün 100-200 kişilik bir grup ellerinde molotof ve taşlarla sınır kapısındaki görevlilere ve güvenlik birimlerine saldırı girişiminde bulundu. Normalde uluslararası sınırları olan iki ülke, iki bölge veya iki statü arasında böyle bir yaklaşım açıkça ihlal ve müdahaledir. Buna karşı kurumlarımız yine de sabırlı yaklaşmayı tercih etmiştir.”

Ahmet konuşmasının devamında ise:  “Maalesef PKK’nin bu yaklaşımı kapının kapanmasına ve iki taraf arasında geliş gidişlerin durmasına neden olmuştur. Umarım PKK aklıselim hareket eder ve bu yaklaşımlara bir sınır konulur” demişti.

Neler olmuştu?

15 Aralık günü Peşhabur-Semalka sınır kapısına 200 kişilik bir gurup tarafından molotof kokteylleri ile saldırı olmuştu. Saldıran gurup PKK’ye bağlı Ciwanen Şoreşger adı verilen bir guruptu. Rojava’da çete gurubu gibi hareket eden Ciwanen Şoreşger gurubu içinde Araplar da vardı.

Diğer Haberler