Haşdi Şabi’nin önemli ismi Hadi Amiri KDP heyeti ile Bağdat’da görüştü

Haşdi Şabi'nin önemli ismi Hadi Amiri KDP heyeti ile Bağdat'da görüştü Hoşyar Zebari Irak seçimleri

Irak’ta Şii Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri, Bağdat’ta bulunan Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) heyetiyle seçim sonrası siyasi süreci görüştü. Hadi Amiri Haşdi Şabi’nin eski komutanlarından, daha sonra istifa ederek aktif siyasete katıldı. Amiri 10 Ekim’de yapılan Irak parlamento seçimlerinden ağır bir yenilgi almıştı. Amiri’nin başını çektiği Şii Fetih Koalisyonu seçimler sonrası Bağdat’da kaos yaratmaya çalışmıştı. Amiri ve Koalisyon halinde oldukları partiler İran’a yakınlıkları ile biliniyor.

Irak’ta Şii Fetih Koalisyonu lideri Amiri, mahkemeye sundukları delillerin 10 Ekim’de yapılan seçimlerin iptaline neden olabileceğini söyledi.

Irak’ta Şii Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri, Bağdat’ta bulunan Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) heyetiyle seçim sonrası siyasi süreci görüştü.

Seçimlerin iptal edilebileceğini savunan Amiri, “Mahkemeye sunduğumuz deliller seçimlerde hile yapıldığını gösteriyor. Deliller seçim sonuçlarının iptaline yol açacak nitelikte ve titizliktedir” dedi.

Açıklanan seçim sonuçlarına göre 329 sandalyeli Meclise 31 vekil gönderen PDK heyetinin başkanı ve eski Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ise Amiri’ye hükümet kurulması sürecinde bir tarafa karşı diğer tarafın yanında yer almayacaklarını iletti.

Zebari, “Bağdat’taki taraflarla ortaklıklarımız söz konusu, bunlardan vazgeçemeyiz. Diğer siyasi taraflarla da uzlaşımız söz konusu. Siyasetteki kriz ve gerginliklere çözüm bulunması için herkesle birlikte çaba sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İran’a yakın Fetih Koalisyonu lideri Amiri, seçimlerin iptali için 4 Aralık’ta Yüksek Federal Mahkemeye başvurmuştu. Mahkemenin iptal davasını 22 Aralık’ta görüşmesi bekleniyor.

Sadr ile İran’a yakın şii grupları arasındaki ayrılık

Irak’ta yapılan erken genel seçimlerden birinci parti çıkan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Kürtler ve Sünnilerin de yer alacağı “ulusal çoğunluk hükümeti” kurmak istediklerini açıklamıştı.

Tahran yönetimine mesafeli Şii lider Sadr, ayrıca, İran’ı işaret ederek dış ülkelerin müdahalesinden uzak bir hükümet istediğini ifade etmişti.

Fetih Koalisyonu ve Kanun Devleti Koalisyonunun başını çektiği İran’a yakın Şii gruplar ise, Şiilerin çoğunlukta olduğu bir kabine kurulmasından yana tavır gösteriyor.

Diğer Haberler