PKK’ye yakın isim Qadir Xorani: Türk istihbaratı PKK içinde örgütlü

PKK’ye yakın isim Qadir Xorani: Türk istihbaratı PKK içinde örgütlü

Yekîtiya Niştimaniya Kurdistanê (YNK)   komutanlarından Qadir Xoranî bir açıklama yayınlayarak Türk istihbaratının PKK içinde örgütlü olduğunu söyledi. Xorani ayrıca PKK’den artık Kürdistan Bölgesel Yönetimini zora sokacak davranışlardan uzak durmasını istedi.

Binbaşı rütbesi ile YNK’ye bağlı güçler içinde görevli olan Qadir Xorani’nin açıklamasının dikkat çekici yönü ise kendisinin de PKK’ye yakın bir isim olarak bilenmesi. Xorani yaklaşık olarak 2014 yılından bu yana PKK ile sıkı ilişkiler içinde olan bir isim. Pek çok kez PKK medyasında boy göstermiş ve PKK’yi savunmuş bir isim. Şimdi yaptığı açıklama ile PKK’yi eleştirmesini siyasi gözlemciler YNK’liler uyanıyor biçiminde yorumluyor.

 Ayrıca pek çok insan PKK’nin Kürdistan Bölgesine saldırısının ne kadar yıkıcı ola bileceğini ve meselenin ciddi olduğunu görerek geri adım atıyor. PKK en son gösterileri bahane ederek YNK’ye yönelik tehditlerini arttırmaya başladı.  Artık YNK cephesinden de PKK’ye eleştiriler yükseliyor.

 Qadir Xoranî, öncelikle diğer Kürdistan parçalarına ait örgütlerin Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü ve hassasiyetlerini göz önünde bulundurmaları gerektiğini, Kürdistan Bölgesi’nin statüsünün yıkılması halinde herkesin çıkarlarının yıkılacağını, bu nedenle hem PKK’nin hem de diğer örgütlerin Kürdistan Bölgesi’ndeki eylemlerini sonlandırmaları gerektiğini dile getirdi.

Qadir Xoranî açıklamasında şunları söyledi: “Kürdistan Bölgesi bütün Kürtler açısından bir yuva haline geldi. Kürdistan Bölgesi Başkanlığı ile Başbakanlık kurumları her şekilde diğer parçaları destekliyorlar. Her zorlanmada Kürdistan Bölgesi Başkanı ve Başbakanı diğer parçalara yardıma koşuyorlar. Kuzey ve Rojava Kürtleri zora düştüklerinde direk Kürdistan Bölgesi’ne sığınıyorlar. Çünkü Kürdistan Bölgesi onlar açısından güvenli liman. Bunun için herkesin Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü korumak için en azami şekilde dikkat göstermesi gerekiyor.”

Kürt örgütleri haricinde Kürdistan Bölgesi sınırlarına girmek isteyen bütün diğer örgütlerden de Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin haberdar olduğunu ifade eden Xoranî; şayet denetim olmaması halinde kötü sonuçlara yol açacağını söyledi.

Qadir Xoranî açıklamasının sonunda şu hususlara dikkat çekti: “Türkiye, Irak’ta aktif olan bir devlet. Aynı zamanda Suriye ve İran’da da istihbarat konusunda aktif bir durumda. Bu nedenle Türkiye istihbarat teşkilatı PKK içerisinde de ajanlık oluşumu yaratmış. Bunun için de PKK hakkında bilgilerin kendi içerisinden Türkiye istihbaratına gitmesi ve Türkiye’nin bu temelde hareket etmesi büyük bir ihtimal dahilinde.”

Diğer Haberler