KCK’den Ezidilere iç savaş çağrısı

KCK’den Ezidilere iç savaş çağrısı Şengal, Irak parlamento seçimleri, PKK, Mervan Bedel, Qadiya Kampı, ezidi mir, baba şex Mülteci kampı, Haşdi Şabi, Rojava Haydar Varto, Engin Karaaslan, Dr. Hüseyin Selman Bozkır,

KCK yönetimi Şengal’deki örgütünün sorumlu u Mervan Bedel’in Türk SiHA’larının saldırısı sonucu hayatını kaybetmesinden sonra bir bildiri yayınladı. KCK bildiride Ezidilere birbirini Şengal’de yaşam hakkı tanımama, cezalandırma gibi şiddet içeren, öldürmeye varacak çağrılar yaptı.
KCK Yürütme Konseyi Merwan Bedel’i ihbar edenlerin Ezidiler olduğunu iddia etti ve bu kişilere yaşam hakkı tanınmamasını istedi.

PKK’den Ezidilere: Düşkünler

KCK Yürütme Konseyi yaptığı açıklamada Merwan Bedel’in öldürülmesinden Şengal’de yaşayan Ezidileri sorumlu görerek, bu kişilerden hesap sorulacağını söyledi. Ayrıca Ezidilerden bu kişilere Şengal’de yaşam hakkı verilmemesi çağrısı yaptı. KCK açıklamasında Ezidilere “Tırşıkçı” dendi. KCK açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Şengal’deki katliamlarda istihbarat veren Êzidîler, Êzidî tarihi içinde hep ihanetleri ve kötülükleriyle anılacaklardır. Eskiden bu tür kişilere bir tabak çorbaya halkını satanlar olarak bakılırdı; Kürdistan’da da tırşıkçı denilirdi. Şimdinin tırşıkçıleri de birkaç tüketim maddesine erişmek için bunu yapmaktadırlar.”  KCK konunun devamında ise şunları söyledi: “ Êzidîler bu kişileri de mutlaka toplumdan dışlayıp toplum içinde yaşayamaz hale getirmelidir. Bunlar Êzidîlerin kutsal topraklarında kalmayı hak etmeyen düşkünlerdir.”  PKK’nin bu sözlerinin Ezidiler arasında gergin bir dönem başlatacağı ve işin şiddet ve cinayetlere yol açacağı düşünülüyor.

PKK daha öncede Ezidilere saldırdı

PKK, 31 Ağustos gecesi Zaxo’ya yakın Qadiya Ezidi Batı-Dicle asayiş güçlerinde görevli bir yüzbaşının evinin arkasına bomba yerleştirmişti. Olayda hedef alınan Şex Hasan İbrahim yaralanmış, bir aylık ve 9 yaşındaki iki çocuk hayatını kaybetmişti. Asayiş görevlisinin PKK tarafından daha önce tehdit edildiği Şex Hasan’ın ailesi tarafından açıklandı. Olay Murat Karayılan’ın Said Hasan’ın intikamını alacakları sözlerinden hemen sonra gerçekleşti. Olayı PKK’nin yaptığı konusunda herkes hem fikir.

Fakat PKK olayın olduğu ilk dakikadan itibaren kampın Türk savaş uçakları tarafından vurulduğunu iddia etti. Olayı üslenmedi. Bu olayın hemen birkaç gün sonrasında bazı Ezidi köylerinin yollarına döşenmiş uzaktan kumandalı mayın bulundu. Bu yollarda Ezidi Peşmerge komutanlarının geçiş güzergahıydı.

PKK bu tür eylemler yapmak için kendisine uzun bir liste yaptığı biliniyor. Fakat ağustos ayında başlattığı anti-Ezidi eylemlerine Irak seçimlerinde aldığı ezici yenilgiden sonra ara vermek zorunda kaldı.

Ezidileri böl-parçala-yönet siyaseti

PKK Ezidilerin çok küçük bir bölümünü kontrol ediyor. PKK’nin Şengal örgütünün etrafından toplanan halk Şengal halkının yüzde 4 gibi bir bölümüne tekabül ediyor.  10 Kasım 2021 tarihinde yapılan Parlamento seçimlerinde bu kitlenin bile çok küçük bir bölümünün PKK’ye oy verdiği görüldü. PKK’nin ittifak yaptığı Arap aşiretin oyu çıkarılınca PKK’nin oyunun 300 civarında olduğu da medyada çok sık işlendi.

PKK tüm uğraşılarına rağmen Şengal’de Ezidiler içinde kendisine bağlı ciddi bir kitle edinemedi. Bu nedenle Ezidiler arasındaki bazı sosyal ve yapısal sorunları kullanarak bir gurubu parçalayarak Ezidilerden koparmak istiyor. Ezidilerin dini ritüelleri, kast sistemleri gibi bazı hususları Ezidiler içinde inceden işleyerek geçmişten beri var olan bazı rahatsızlıkları derinleştirmekte ve saptırmaktadır. Ezidiler içindeki sınıfsal farklardan kaynaklı rahatsızlığın yönünü kendi çıkarlarına göre manipüle ederek Ezidi toplumu içinde birbirine karşı nefret duygusu ekmeye çalıştı. Bu nedenle mir, baba şeyh seçimi gibi süreçlerin hepsinde de halkı kışkırtmak istedi. Tüm bunlara rağmen istediği sonucu alamadı.

Fanatik gençlerden intikam birimi

Şimdi ise sözlü propaganda ile yapamadığını silah ile yapmak istiyor. PKK’nin elinde 30-40 kişilik bir Ezidi genç gurubu var. Yaşadıkları katliamın travması, yoksulluk sonucu öfke dolu bu gençler PKK tarafından da kışkırtılarak iyice fanatik yapılar haline getirildi. Bu kişiler ayrıca YPG içinde de kalarak silah eğitimi gördü. Şu anda eldeki bilgilere bu gençlerin ailelerine biraz para yardımı, birazda iyi bir gelecek sözü ile Duhok ili sınırları içindeki kamplara gizli birimler olarak yerleştirilmişler.

Çok küçük ama şiddet kullanmaktan çekinmeyen bir gurup

PKK’nin Güney Kürdistan’da ki Ezidiler arasında çok az taraftarı vardır.  Fakat PKK küçük ama fanatik bir gurupla korku yaymak insanları korkutarak yanına çekmek, yanına çekemiyorsa da nötrleştirmek konusunda büyük bir tecrübeye sahiptir. Şu anda bile PKK Rojava’da en büyük çoğunluk değildir. Fakat, küçük ama örgütlü fanatik bir kitlesi sayesinde en büyük güçmüş gibi görünüyor. Şimdi aynı şeyi Şengal’de yapmak istiyor.

Mervan Bedel’i kim ihbar etti

PKK Mervan Bedel meselesini de KDP’ye yıkmak için büyük bir medya kampanyası başlattı. Aslında Irak seçimlerde yaşadığı hezimetin ardından Şengal konusunu sessize almıştı. Şimdi ise Mervan Bedel meselesi ile yine ortay çıktı. PKK kendi yönettiği Rojava’da şehrin içinde vurulan Haydar Varto (Engin Karaaslan), Mahmur kampı içinde vurulan Dr. Hüseyin (Salman Bozkır) vb isimler konusunda sessiz kaldı. Oysa ki bu olaylar kendi denetimindeki yerlerde yapıldı.
Mervan Bedel’i kimin ihbar ettiği meselesine gelince ise günümüz teknik dünyasında akıllı telefon ve internet kullanan kişilerin takip edilmesi imkansız değil. Teknik takip ile kapalı bir telefon bile takip edile biliyor. PKK bu gerçeği gizleyerek her kendi verdiği kayıpta bir hain arıyor. Mervan Bedel gizli bir yerde kalmıyor. Kendi evinde, rutin bir hareket tarzı ile hareket ediyor.

Ayrıca Merwan Bedel’in vurulduğu yer PKK denetiminde, oradaki tüm güvenlik, asayiş, geliş gidiş kontrolü de PKK’ye bağlı güçler ile Haşdi Şabi kontrolünde. Yani ihbarcı varsa PKK ve Haşdi Şabi içinde olması gerekiyor.

Bundan sonra ölen her bir kişinin sorumlusu PKK olur

PKK’nin bu biçimde Ezidilere birbirini vurmaya çağırması ve intikam yemini etmesi ileriki günlerde sorunlu bazı olayların yaşanacağı anlamına da geliyor.  Yani diye biliriz ki bundan sonra ölen her bir Ezidi veya her bir olayda PKK’nin bir yönlendirmesini aramak yanlış değildir.

Diğer Haberler