İşgal altındaki Efrin’de ürküten bilanço: 686 ölüm, 71 tecavüz, değişen demografi

İşgal altındaki Efrin'de ürküten bilanço: 686 ölüm, 71 tecavüz, değişen demografi

 Efrin İnsan Hakları Örgütü, Rojava’nın Efrin kentinde Kürt nüfusun oranının yüzde 96’dan yüzde 15’e düştüğünü bildirdi.

Efrin İnsan Hakları Örgütü (Rêxistina Mafên Mirovan li Efrînê), yayınladığı son verilerle Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) gruplarının kontrolünde bulunan Rojava’nın Efrin kentinde Kürt nüfusun oranının yüzde 96’dan yüzde 15’e düştüğünü kaydetti.

Efrin İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü , Efrin’de önceden 25 bin Ezidi Kürt bulunduğunu, ancak şimdi sayılarının 2 bine düştüğünü söyledi.

Sadece bu yıl 49 sivil öldürüldü

Örgütün son yayınladığı istatistiklere göre 2018 yılından bu yana Efrin’de 96’sı kadın olmak üzere 686 sivil hayatını kaybetti.

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) gruplarının kontrolünden sonra 71 kadının fiilen tecavüze uğradığını aktaran örgüt, insanların kaçırıldığını, akrabalarından fidye ve para talep edildiğini ve para ödenmeyince kaçırılanların bir kısmının öldürüldüğünü açıkladı.

İbrahim Şêxo ayrıca sadece 2021 yılında 13’ü kadın ve 13’ü çocuk, toplam 49 sivilin öldürüldüğünü belirtti.

Efrin 2018’den beri Türkiye destekli SMO kontrolünde

Efrin bölgesi, 2 ayı aşkın bir operasyonun ardından 18 Mart 2018’de Türkiye ve Türkiye’nin desteklediği silahlı örgütlerin denetimine geçmişti.

Bundan sonra bölgeden sık sık insan hakları ihlalleri haberleri gelmeye başladı. Özellikle yağma, insan kaçırma, gasp, nüfus değişimi bunlar arasında ilk sıralarda yer aldı.

Efrin bölgesine çok sayıda Arap ailenin yerleştirildiği bilgisi de sık sık gelen haberler arasında.

Diğer Haberler