7 bin Peşmerge ve asker güvenlik boşluğu olan alanlara yerleşecek

7 bin Peşmerge ve asker güvenlik boşluğu olan alanlara yerleşecek

Peşmerge ve Irak güvenlik güçleri arasındaki sınırlarda kalan bölgelerde güvenlik boşluğunun doldurulması için oluşturulan iki ortak tugay, askeri eğitimini tamamladıktan sonra göreve başlayacak.

Peşmerge Bakanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı arasında varılan anlaşmanın ardından Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki Kürdistani bölgelerde görev almak için 2 ortak tugay kurulmasına karar verilmişti.,

17 Ekim 2017’de Irak ordusu ve Heşdi Şabi’nin Kerkük ve Kürdistani bölgelere saldırması ve Peşmergenin geri çekilmesi üzerine güvenlik boşluğu yaşanıyordu.

Bu güvenlik boşluğundan yararlanan IŞİD, defalarca Peşmerge, Irak güvenlik güçleri ve sivilleri hedef alan eylemler düzenledi.

Örgütün son 10 gün içerisinde Süleymaniye, Kerkük ve Mahmur hattında Peşmerge ve Kürt köylerini hedef alan saldırılarının artması üzerine ortak tugayların eğitim, donatım ve göreve başlaması konusunda acil ihtiyaç bir kez daha gündeme geldi.

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Bakanı Yadımcısı Serbest Lezgin, “Şimdi Irak ordusu ile Peşmerge arasında eskisinden çok daha iyi bir koordinasyon var. Bu işbirliğinin daha da ileriye gitmesini ve terör örgütünün bölgedeki varlığının tamamen bitirilene kadar askeri operasyonlara devam edilmesini ümit ediyoruz” dedi.

Peşmerge Güçleri ile Irak ordusunun dün sabah erken saatlerde Süleymaniye’nin Germiyan bölgesindeki Germesêr cephesi ile Diyala’nın Karatepe ilçesinde IŞİD’e karşı ortak operasyon başlattı.

Peşmerge Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “IŞİD’in yuvalarını ve tehdidini ortadan kaldırmak için başlatılan süpürme operasyonunun daha önce yapılan anlaşmaya göre gerçekleştirildiği” belirtildi.

Dün üst düzey bir güvenlik heyeti ile Erbil ve Mahmur’u ziyaret eden Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Peşmerge ve Irak ordusu arasında “terörle mücadelede” daha fazla koordinasyonun önemine dikkat çekti.

Edinilen bilgilere göre,  güvenlik boşluğu olan bölgelerde görev alacak iki ortak tugay 7 bin Peşmerge ve askerden oluşuyor. Aralık ayının başında eğitimine başlanan birliklerin iki ay içerisinde hazır hale getirilmesi planlanıyor. Daha sonra tugaylardan birini Hanekin’den Kerkük’e kadarki bölgede, diğer tugayın ise Kerkük’ün Şivan kasabasından Musul Barajı’na kadarki bölgede görevlendirilmesi bekleniyor.

Diğer Haberler