Peşmerge’nin IŞİD’e karşı başlattığı operasoyonda son durum

Peşmerge'nin IŞİD'e karşı başlattığı operasoyonda son durum Şex Cafer Mustafa

 Kürdistan Bölgesi Başkanı Yardımcısı Cafer Şeyh Mustafa, Irak ordusu ile başlatılan ortak operasyonda şu ana kadar IŞİD’e ait tünel, sığınak, patlayıcı ve diğer malzemelere el konulduğunu bildirdi.

Peşmerge Güçleri ile Irak ordusunun bugün sabah erken saatlerinde Süleymaniye’nin Germiyan bölgesindeki Germesêr cephesi ile Diyala’nın Karatepe ilçesinde IŞİD’e karşı operasyon başlattı.

Operasyona ilişkin Peşmerge Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “IŞİD’in yuvalarını ve tehdidini ortadan kaldırmak için başlatılan süpürme operasyonunun daha önce yapılan anlaşmaya göre gerçekleştirildiği” belirtildi.

Operasyonu koordine eden Peşmerge 70’inci Birlikleri Komutanı ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Yardımcısı Cafer Şeyh Mustafa, savaş cephesinden telefonla bağlandığı Rûdaw TV bülteninde, bölgede yaşananları ve operasyonun ayrıntılarını anlattı.

Son saldırıların ardından Peşmerge ile Irak ordusu arasındaki koordinasyon ve ortak çalışmaların hızla ilerlediğini belirten Şeyh Mustafa, “Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Başbakan ve Peşmerge Bakanlığı tarafından güvenlik boşluğu yaşanan bölgelere yönelik operasyon düzenlenmesi kararı alındı” dedi.

Şeyh Mustafa, operasyona Peşmerge 3’üncü, 5’inci 9 ve 17’inci Piyade Tugaylarının yanı sıra 70’inci Birlikleri, Acil Destek, Komando birliklerinin yanı sıra Irak Altın Kuvvetler, Terörle Mücadele timlerinin katıldığını, Irak hava kuvvetlerinin de destek verdiğini bildirdi.

Operasyon yaılan bölgenin coğrafik zorluklarına değinen Cafer Şeyh Mustafa, “Bu bölge uzun süre arama ve taramadan geçirilip temizlendikten sonra Peşmerge belirlenen yerlere konuşlandırılacak. Amacımız terör örgütü IŞİD’in tüm kalıntılarını temizlemektir. Bu şekilde yıllardır terör tehdidi nedeniyle göç eden insanlarımızın evlerine geri dönmesini sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

Şu ana kadar herhangi bir temas yaşanmadığını dile getiren Kürdistan Bölgesi Başkanı Yardımcısı Cafer Şeyh Mustafa, “Ancak operasyon bölgesinde teröristlere ait çok sayıda sığınak, barınak ve mağara bulundu. Buralarda çok sayıda patlayıcı madde, gıda malzemesi ve diğer dokümanlar ele geçirildi” dedi.

Şeyh Mustafa, “Terörle mücadelede yaptığımız en iyi başlangıç bu günkü başlangıçtı. Irak ordusu ve Peşmerge şimdi IŞİD’e karşı aynı mevzide. IŞİD’in saklandığı ve Kürdistan Bölgesi ile bölgenin tamamına tehdit oluşturduğu bölgelerin tamamı süpürülecek” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler