Suriye’de İran etkisi: Kadınlar için özel propaganda merkezleri açıldı

Suriye’de İran etkisi: Kadınlar için özel propaganda merkezleri açıldı

Toplum mühendisliğinde büyük bir tecrübesi olan İran şimdi de Suriye toplumunu Şiileştiriyor. Suriye’de az sayıda Şii bulunurken halk daha çok Arap Alevi. Her ne kadar Arap aleviler ile Şiiler arasında bazı semboller aynı olsa da Alevilik Şiilikten çok farklı. Iran bu farkı gidermek için sosyal alanda da oldukça kapsamlı çalışmalar yürütüyor.

Iran şimdi de kadınları eğitmek için bazı merkezler kuruyor.  Bu merkezlerde kadınlar ve genç kızlar toplanıyor, kendilerine İran ve Şii kültürünün propagandası yapılıyor.

Suriye insan hakları Evi -SOHR’un konuya dönük yayınladığı raporda sağlık ve kültürel konularda açılan kurumlarda kadınlara dönük Şiilik ve İran propagandası yapıldığı belirtildi. SOHR raporunda bu kurumlarda İranlı Şii milislerin yer aldığı belirtildi. Elbukemalê bölgesinde yoğunlaşan eğitimlere çocuklarda katılıyor.

Geçmişte de Suriye’nin çehresinin gittikçe İranlılaştığı ve kültürel bir asimilasyon yürütüldüğü belirtilmişti. Iran bir yandan Sünni merkezli boşaltarak öte yandan Alevi halkı Şiileştirerek Suriye’nin kültürel yüzünü değiştiriyor.

Diğer Haberler