PKK kadrolarından Anter Dersim Rojava’da hayatını kaybetti

PKK kadrolarından Anter Dersim Rojava’da hayatını kaybetti

PKK kadrolarından Anter Dersim kod adlı Kazım Ergün Rojava’da görevliyken, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Anter dağ kadorusu içinde etkisiz olmakla beraber Avrapa’da kara para aklama, cinayet ve haraç toplama gibi işlerde etkili olduğu biliniyor.

Kazım Ergün kimdir?

Anter Dersim 1968 doğumlu. 1990 yılında PKK’ye katılarak Mahsum Korkmaz Akademisinden eğitim gördükten sonra İstanbul’a faaliyetlere gönderilirken tutuklanıp, cezaevine konuyor. Ceza evinden çıktıktan sonra Avrupa’ya giderek evlenen ve PKK’den kopan Kazım Ergün daha sonra PKK ile tekrar ilişkileniyor. Anter Avrupa’da kitle ve mali çalışmalarda yer alıyor. Kazım Ergül’ün bu hızlı yükselişinin nedeni ise PKK içindeki akrabalarının varlığı. Kazım Ergün PKK’nin eski kadrolarından Gönül Tepe’nin  (Sakine Karakoçan) yeğeni. Ayrıca Kazım Ergün’ün Dersimli eşi de Abdullah Öcalan’ın eşi Kesire Yıldırım’ın (Fatma) akrabası.

Neden Örgütün kara listesine girdi?

Kazım Ergül, 2004 yılında Avrupa’da PKK içinde yaşanan sorunlarda Rıza Altun’un yanında yer aldığı için KCK’nin o zamanki eş başkanı Murat Karayılan tarafından adı kara listeye alınanlar arasında. Karayılan Rıza Altun ve ekibinin tasfiyesi için kendisi bir ekip ile PKK Avrupa örgütüne müdahale eder. Örgüt içi bir kriz yaşanırken Fransız polisinin baskını ile PKK yöneticisi olan ve mali çalışmalarında yer alan herkes tutuklanır. PKK merkezi bunu fırsat bilerek Avrupa’da yer alan kadroları yurt dışına çekme kararı alınır. Kandil’e çekilenlerden biri de Kazım Ergül’dür.

Sahte bir kimlik ile Avrupa’dan Kandil’e gelen Ergül için bu biçimde Avrupa kapıları kapanmış olur. Zaten Ergül hakkında büyük bir suç dosyası var. Özellikle 2000 yılının başında Abdullah Öcalan’ın tutuklanmasından sonra PKK’yi eleştiren ve örgütten kopan pek çok kişi hakkında ki infaz kararını organize etmiş bir isim. Ayrıca Ergül PKK’nin haraç toplama, vermeyenlerin mallarını yakma vb. işlerde de etkin rol oynamış. Ergül PKK için yaptığı tüm karanlık işlere rağmen  Kandil’e getirildikten sonra hiçbir şekilde aktif bir görev verilmemiş ve hep gözetimde ve geri plan işlerde tutulmuş bir isim. Ergül,  Rojava’da da pasif pozisyonda tutularak halk meclisi vb işlerden sorumlu tutuluyor.

PKK’nin 12 yıldır dağda bir rehin gibi tuttuğu Anter Dersim kod adlı Kazım Ergül’ün ölümünü ailesinin hassas konumu nedeni ile gizlemedi fakat 20 gün sonra açıklandı. PKK’nin Anter’in ölümünü aile ve Dersimli oluşu nedeni ile propangandaya çevirmesi, Fransa’da özel törenler yapması bekleniyor.

Diğer Haberler