Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı 16 günlük 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Günü etkinliği vesilesiyle BM Güvenlik Konseyi’nin “askeri varlığı olan bölgelerde toplumsal cinsiyet odaklı politikaların uygulanmasını, çatışma ve sonrasında eril şiddetin azaltılmasını hedefleyen” 1325 sayılı kararın Kürdistan Bölgesi’nde kabulüne ilişkin düzenlenen etkinlikte bir basın açıklaması düzenledi.
İçişleri Bakanı Rêber Ehmed konuya ilişkin Ortadoğu’da BM Güvenlik Konseyi’nin 1325 sayılı kararını ilk kabul eden ülkenin Irak ve Kürdistan Bölgesi olduğunu, bunun kadınlar açısından önemli bir adım olduğunu hatırlattı: “Irak maalesef ne barışın kaynağı ne de bölge ülkelerinin istikrarı ve barışı için ilham olabildi. Bu nedenle Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin 2003 tarihinde BMGK’nin 1325 sayılı kararını imzalayan Ortadoğu’da ilk ülke olması kadınlar açısından önemli bir kazanımdı” dedi.
Yasanın kabulünde Kürdistan Bölgesi kadınlarının oynadığı role dikkat çeken Rêber Ehmed, “Eğer bir kıyaslama yaparsak Kürdistan Bölgesi’ndeki kadınlar siyasi iktidarda, toplum içerisinde daha fazla imtiyaz sahibi olmuştur. Kürdistan Bölgesi bu yönüyle de diğer Ortadoğu ülkeleri ve Irak toplumundan farklı bir ayrıcalığa sahiptir. Bu Raperîn(ayaklanma) sonrası kadının toplum içerisindeki rolüne verdiğimiz değer ve önemden kaynaklanmaktadır” şeklinde değerlendirdi.
İçişleri Bakanı Rêber Ehmed, BMGK’nin 1325 sayılı kararda kadınların barış sürecine katılması ve toplumsal barıştaki rolüne dikkat çekildiğini belirterek, “Eğer siyasi, ekonomik, toplumsal ve güvenlik alanlarında kaybedilirse sadece kadınlar değil tüm toplum barış içerisinde yaşayamaz, toplumsal şiddet tırmanır. Tıpkı şimdi Irak’ta olduğu gibi” ifadelerini kullandı.
IŞİD teröristlerinin Peşmerge’ye saldırılarına da değienen Rêber Ehmed, IŞİD’in varlığının Irak’ın güvenliği, istikrarı ve barışı için büyük bir tehdit olmaya devam ettiğini belirterek, “Kahraman Peşmergelerimiz Gulale ve Kifrî’de bir hafta içerisinde iki kez saldırıya maruz kaldı, şehit ve yaralılarımız oldu” şeklinde değerlendirdi.
İçişleri Bakanı Rêber Ehmed “İstikrarsızlığa neden olan kaynağı kurutmazsak toplumsal barış ve huzuru sürdüremeyiz. Şimdi sorunların kaynağını konuşuyoruz, ancak uluslararası koalisyon ve uluslararası toplum IŞİD tehditini ciddiye almalıdır” dedi.
İçişleri Bakanı, “Kürdistan Bölgesi olarak IŞİD’in Irak’taki varlığının sürdüğünü söylüyoruz. Bu bir tespit değildir, istihbarat örgütlerinin bilgilerine dayalı gerçek bilgilerdir. IŞİD teröristlerinin Peşmerge Güçleri ve Irak ordusuna saldırıları şiddetin son bulmadığını aksine arttığını gösteriyor. Bu saldırıların kaynağı çözülmedikçe kadınlar da toplumsal barıştaki rolünü oynayamaz” şeklinde konuştu.
BMGK’nin 1325 sayılı kararı nedir?
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin 1325 sayılı kararı, BM’nin askeri varlığı olan bölgelerde toplumsal cinsiyet odaklı politikaların uygulanmasını, çatışma ve sonrasında eril şiddetin azaltılmasını hedeflemektedir. 1325 sayılı karar, BM Güvenlik Konseyi kararı barış inşası ve çatışma sonrası yeniden yapılanma politikalarını toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama ve toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadele üzerine belirlemiştir.
Irak ve Kürdistan Bölgesi 31 Ekim 2000 tarihinde kabul edilen 1325 sayılı kararı 2004 tarihinde Ortadoğu’da imzalayan ilk ülke olmuştur.