Süleymaniye’de ki öğrenci protestolarına kimler karıştı?

Süleymaniye’de ki öğrenci protestolarına kimler karıştı? PKK Lahor Cengi, YNK Irak seçimleri,

Güney Kürdistan’da iki gün önce başlayan öğrencilerin yaptığı gösterilir devam ediyor. Süleymaniye merkezli başlayan ve öğrencilerin daha önce ödenen bursların tekrar ödenmesi için yaptığı gösteri başka illerde de yapıldı.

Fakat gösterilerin bazı kişiler tarafından provoke edilmesi olayın boyutlarını değiştirdi. Özellikle salı günü göstericiler içinde taşkınlık, kamu ve kişisel mallara zarar verme gibi yasalara aykırı davranışlar göstericiler içinde yeni bir kesimin daha olduğunu ortaya koydu. Öyle görünüyor ki; öğrencilerin haklı talepleri 10 Ekim Irak seçiminde yenilenlerin intikam almak için yaptığı provakasyon ile gölgeleniyor.

Öğrencilerin talepleri

Uzun yıllar boyunca Kürdistan bölgesi Hükümeti üniversite okuyan her bir öğrenciye yurt imkanı dışında ayrıca ayrım yapmaksızın harç ödüyordu. Daha sonra merkezi hükümetin Kürdistan Bölgesi bütçesini kesmesi ile bu süreç kesintiye uğradı. Bu yıl eğitim başında öğrenciler hükümetin kendilerine yine ödeme yapması için açıklamalar yaptılar.

Fakat olaylar aniden kontrol edilmez ve saldırgan bir hale büründü. Öyle görünüyor ki olayların içinde öğrenci olmayan öfkeli ve intikam almak isteyen bir gurup siyasetçi var.

Şer ittifakı

Öğrenici protestoları olmaktan çıkan olayların merkezinde yenilginin verdiği öfke ile hem ittifak yapmış hem de saldırganlaşmış bazı isimler bulunuyor. Bunların başında gelen isim ise Şasuvar Abdulvahid’in hareketi Nwe Nu geliyor hemen yanında ise PKK var.  Ali Bapir tarafından yönetilen ve seçimlerde hiç milletvekili çıkaramayan Komela İslami de bu iki tarafla hareket ediyor. Elbette ki bir de çok açıktan hareket edemeyen ama yine de olayları destekleyen Lahor Cengi de var.

PKK’nin geçmişte öz savunma adı altında Germiyan ve Kerkük çevresinde eğittiği iki üç bölük gücün bir bölümünü Süleymaniye’ye getirdiği de gelen bilgiler arasında. Aslında olaylarda taşkınlık yapan temel yapıda PKK’nin eğittiği bu çete gurupları. Özellikle Kürdistan Bayrağına hakaret eden kişiler bu gurup içinde bulunuyor.

Ali Bapir’de aynı biçimde eylemlerde yer alıyor. Özellikle de Halepçe’de kadrolarını eylemlere dahil ediyorlar.

Öte yandan ise Nwe Nu var. Kürdistan Bölge Hükümetine borcu olan ve her borcu gündeme geldiğinde partisinin kitlesi aracılığı ile konuyu kapatmaya çalışan Şasuvar Abdulvahid’in partisi u olaylarda temel güç. Şasuvar Abdulvahid ve PKK bu konuda büyük bir ortaklık içindeler. Gösteriler boyunca PKK’nin RojNews’i ile Abdulvahid’in NRT’si ortak çalıştılar. Her ikisi de olayı kendi seyrinin dışında anlatmak için özel çaba gösterdi. Yalan bilgiler yaydı.

PKK medyası olayı öyle bir düzeye getirdi ki Türkiye’deki yükselen dolar ve Euro eylemleri ile Süleymaniye gösterileri arasında anlaşılmaz bir bağ kurmaya çalıştı. Her zaman olduğu gibi olayı bir hükümet değil bir KDP’nin sorunu gibi yansıtmaya çalıştı.

Olayların zamanlaması dikkat çekici

Her ülkede her kesin kanunlar çerçevesinde gösteri ve yürüyüş hakkı vardır. Öğrencilerin bu haklarını kullanması ise daha çok anlamlıdır. Öğrencilerin dinlenmesi ve taleplerine ses verilmesi de hükümetin görevidir. Fakat yakarak, yıkarak sağa sola saldırarak eylem yapılmasına müsaade edilmemelidir. Özellikle de bir şer ittifakının öğrenci taleplerini gölgelemesi asla kabul edilemez.

Hemen şunu da belirtmekte fayda var Irak hükümetinin nasıl kurulacağı ve Kürtlerle yapılacak pazarlıklar döneminde öğrenci olaylarının provoke edilmesinin arkasında başka güçlerin olduğunu düşünmemize yol açıyor.

İran, Irak’ta hükümet çalışmalarını engellemek için çok büyük provokasyonlar yaptı ve yapıyor. Bağdat’ta gösterilerde üç kişinin öldürülmesi ve Başbakan Kazımiye dönük suikastın hepsi İran provokasyonuydu. Kürdistan bölgesini bu sürece dahil etmek için İran’ın çabaladığı biliniyor. Öğrenci olaylarını provoke eden üç gücünde İran’a bu denli yakın olması da bu düşünceyi güçlendiriyor.

Bu nedenle gerçek öğrenci talepleri ile provokatörler ayrıştırılarak meselenin ne olduğu topluma da gösterilmek zorundadır. Çünkü öğrencilerin arkasına gizlenen gizli ajanda sahibi kişiler sadece öğrencileri mağdur ettikleri gibi Kürdistan Bölgesine zarar verirler.

Diğer Haberler