Süleymaniye’de Kürdistan Bayrağına yapılan haraket ve gelen tepkiler

Süleymaniye'de Kürdistan Bayrağına yapılan haraket ve gelen tepkiler

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin, eğitimlerini tamamlamaları amacıyla öğrencilere 2014’ten önce verilen bursların tekrar ödenmesi talebiyle Erbil, Süleymaniye ve Halepçe’deki üniversite öğrencileri protesto gösterileri düzenledi. Fakat gösterilere karışan bazı kesimler olayların rayından çıkmasına yol açtı. Dün Kürdistan Bayrağına hakaret edildi, bayrak yerlerde süreklendi. Bu olumsuz manzarının nedeni ise gösterilere sızan bazı siyasi çevrelerin yöndermesinin yol açtığı konusunda siyasi gözlemciler hem fikir.

Göstericilerin Kürdistan bayrağına yaptığı hakarete ise her yerden tepki yağdı.

Kürdistan Parlamentosu parlamenteri Rêbwar Babkeyî kişisel Facebook hesabında yaptığı paylaşımda Kürdistan bayrağına hakaret edilmesine tepki gösterdi.

Parlamenter Rêbwar Babkeyî, öğrencilerin gösterilerini barışçıl bir şekilde protestolarının meşru hakları olduğunu ancak, Kürdistan’ın kutsal bayrağının meşruiyetinin her şeyin üzerinde olduğunu çünkü bayrağın bir milletin onuru olduğunu söyledi.

Rêbwar Babkeyî yazısında Kürdistan bayrağına yapılan hakareti eleştirerek, “Süleymaniye kültür başkenti olarak tanınıyor, ama maalesef bazı kesimler şehitler kanıyla sulanmış bayrağımıza saygısızlık yapmıştır” dedi.

Siyasi gözlemci Soran Sêwkanî ise sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Kürdistan bayrağına yapılan hakareti eleştirdi: “Irak’taki gösteriler siyasi amaçlı yapılmasına rağmen Irak bayrağı hep gönderdeydi. Süleymaniye’deki gösteriler burslar için yapılıyor ama  Kürdistan bayrağı ayaklar altına alınıyor.”

Soran Sêwkanî yaptığı yorumda şunları belirtti: “Irak’taki aylarca süren tüm gösteriler siyasi amaçlıydı ve çok sayıda gösterici de öldürüldü. Ama Irak bayrağı hiç ellerinden düşmedi, gösteriler boyunca Irak bayrağını omuzlarında taşıdılar. Süleymaniye’deki üniversite öğrencilerinin burs paraları için yaptığı bir günlük protestoda  planlı bir şekilde ayaklar altına alındı” şeklinde değerlendirdi.

Siyasi gözlemci şu yazısında şu soruyu soruyor: “Beş parasız olduklarını söyleyen bu öğrenciler bu devası Kürdistan bayrağını nerden getirdiler?”

Bu hareketin Kürdistan bayrağına hakaret olduğunu ve gösterilere farklı müdahalelerin olduğunu söyleyen siyasi yorumcu Soran Sêwkanî “Öyle görünüyor ki öğrencilerin tepkilerini provoke etmek uğruna Kürdistan değerlerini ayaklar altına alan  bir el var. Bu el kesilmelidir” yorumunda bulundu.

Öte yandan Lahur Cengî’ye yakınlığı ile bilinen Karwan Elî Şamar dün gece evine düzenlenen baskınla asayiş güçlerince gözaltına alındı.

Karwan Elî Şamar’ın öğrencilerin gösterilerini kışkırttığı ve provoke ettiği gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi.

Diğer Haberler