PYD- Suriye rejimi arasındaki görüşmelerin ayrıntıları

PYD- Suriye rejimi arasındaki görüşmelerin ayrıntıları

 Rojava’da PYD’ye yakın bir kaynak, Rojava’da PKK’ye yakın kanat ile rejim arasındaki gizli görüşmelerin ayrıntıları basına yansıttı. Buna göre Sabri Ok görüşemelere katılıyor.

Türkiye’nin Rojava’nın Kobanê, Til Refat ve Ayn Îsa bölgelerine yönelik operasyon tehditine karşı Rusya’nın öncülüğüne Suriye rejimi ve Rojava yetkilileri arasındaki görüşmeler devam ediyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen PYD’ye yakın bir kaynak, PKK yöneticilerinden Sabri Ok’un bizzat katıldığı Suriye rejimi ile PYD içerisindeki PKK’ye yakın kanat arasındaki gizli görüşmelere ilişkin ayrıntıları anlattı.

Söz konusu kaynağın aktardığına göre Suriye rejimi, Demokratik Suriye Güçleri’nden(HSD) elindeki tüm bölgeleri rejime teslim etmesini istedi, ancak PYD’nin bu şartı şu ana kadar kabul etmediği bildirildi.

Konuya hakim kaynak, Suriye rejimi ile PYD-HSD arasındaki görüşmelere PKK’nin müdahil olduğunu ve görüşmelere bizzat katılmak üzere KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı üyesi Sabri Ok’un Rojava’ya gittiğini sözlerine ekledi.

Bazı bölgelerde HSD ile rejim güçleri ortak kontrol etmesine rağmen görüşmelerde rejimin diğer bölgelerin kontrolünün de Suriye ordusuna teslim edilmesi konusunda ısrarlı olduğu belirtiliyor.

Rusya’nın görüşmelere gözlemci düzeyde katıldığını dile getiren kaynak, “Rusya, Suriye rejimine bağlı silahlı güçlerin Kobanê başta olmak üzere Türkiye’ye sınır Rojava bölgelerine  yerleştirilmesini istedi. HSD ise bu öneriyi iki taraf arasında sağlanacak anlaşma sonrasına bıraktı” dedi.

Kaynak: Basnews

Diğer Haberler