Şengal’deki PKK gücünden ayrılmaların sayısı her geçen gün artıyor

Şengal’deki PKK gücünden ayrılmalar her geçen gün artıyor Kasım Şeşo, YBŞ, Ezidi, Rojava Kandil

Ekim ayının ortalarından bu yana Şengal’deki PKK güçleri içinde yaşanan kopuşlar gün geçtikçe artıyor.  Şengal’de PKK’den ayrılıp Peşmerge güçlerinden yardım isteyenler içinde sivil halkın dışında PKK’nin diğer Kürdistan parçalarından olan kadroları da var.

Şengal’deki Peşmerge güçleri komutanı Kasım Şeşo son bir ay içinde 900 kişinin PKK güçlerinden ayırılarak Peşmerge’ye sığındığını açıklamadı. Şeşo KDP. Info’ya yaptığı açıklamalarda önemli bilgiler verdi. Şeşo konuşmasında ayrılan kişilerin PKK’nin Şengal’de ki halka yaklaşımı ve siyasi tutumu nedeni ile umutsuz olduklarını ve PKK’de hayal kırıklığı yaşadıklarını belirtti. Şeşo konuşmasında “gelen kişilerin isimlerini yazıp Kürdistan Bölgesi yetkililerine gönderiyoruz. Fakat gelişler çok arttı. Guruplar halinde başvurular oluyor. Biz şu anda baş vuruları durdurduk. İlerde koşullara göre devam ede biliriz” dedi.

Kasım Şeşo konuşmasında bu kişilerin neden ayrıldığı konusunda ise şunları söyledi: “PKK Irak’ın gönderdiği maaşın yarısına el koyuyor. Halk yoksul ve zaten para nedeni ile PKK’nin Haşdi Şabi kolu YBŞ’ye katılıyorlar. Maddi olarak mağdur oluyorlar. Ayrıca PKK YBŞ güçleri içindeki kişileri zorunlu olarak Rojava ve Suriye hattındaki yerlere götürüyor. Ayrıca PKK kadroları açık hareket etmesi nedeni ile hava saldırılarının hedefi olmaktan korkuyorlar. PKK’nin şu ana kadar verdiği hiçbir sözü tutmadığını düşünüyorlar. Peşmerge güçlerini daha istikrarlı buluyorlar.”

PKK Şengal’de maddi zorluklar içinde ve sosyal imkanları olmayan gençleri bazı merkezler açarak etkiliyor. Saflarına alıyor. Daha sonra Şengal’de kalırlarsa geri döneceklerini düşünerek bu insanları Şengal’e uzak yereler taşıyorlar. Bir bölümünü Rakka, Derazor, Şahba gibi Rojava’ya diğerlerini ise Kandil, Süleymaniye kırsalına götürüyorlar. Şengal halkı çoğu zaman “PKK’nin kaçırdığı çocuklar ile IŞiD’in kaçırdığı çocuklardan daha fazla” diyor.

PKK tüm hile ve uğraşlarına rağmen 10 Ekim’deki Irak parlamento seçimlerinde büyük bir yenilgiye uğramıştı. Maaşlı 1000 yakın YBŞ üyesi olmasına rağmen PKK seçimlerde 200 civarında oy almıştı. Bu hezimet nedeni ile de PKK’de büyük bir kırıma yaşandı ve halka daha çok baskı yaptığı da gelen bilgiler arasında.

Diğer Haberler