Rusya’dan Rojava’ya bayrak ve petrol dayatması

Rusya'dan Rojava'ya bayrak ve petrol dayatması

Rusya’nın HSD’den Türkiye’ye sınır olan bölgelerde Suriye bayrağı asmalarını ve rejime gönderilen petrol miktarını arttırmalarını talep etti. Öte yandan Rusya Suriye’nin kuzeyindeki  Tabqa’ya S-300 füze savunma sistemi konuşlandırdı.

BasNews’in edindiği bilgiye göre; üst düzey bir Rus askeri heyeti Rakka’nın kuzeyindeki Til Semen nahiyesinde HSD yetkilileri ile bir araya geldi.

Görüşmede Rus heyeti HSD’den Suriye rejimine gönderdiği petrol miktarını arttırarak günlük 100 bin varile çıkarılmasını istedi.

İki taraf arasındaki görüşmede Ruslar ayrıca HSD kontrolündeki Türkiye’ye sınır bölgelerde Suriye bayrağını asmalarını, bu şekilde Türkiye’nin bu bölgelere saldırıya yeltenmeyeceğini önerdi.

Geçtiğimiz kış rejim ile HSD arasındaki görüşmelerde Şam’a 100 bin varil petrol gönderilmesi konusunda taraflar anlaşmış, ancak HSD günlük 70 bin varil petrol göndermişti.

Rusya Rakka’ya S-300 sistemi kurdu

Öte yandan Rusya’nın hava savunma sistemini S-300’ü Rakka’nın Tabka  kentine yerleştirildiği bildirildi.

Suriye İnsan hakları Gözlemevi’nin(SOHR) bildirdiğine göre, Rusya Tabqa’da orta ve kısa menzilde balistik ve benzeri hava saldırılarından korunmak için kullanılan bir hava savunma füze sistemi S-300’leri yerleştirdi.

SOHR ayrıca Rusya’nın Suriye’nin kuzey ve doğusuna çok sayıda asker gönderdiğini ve bu bölgelerde yakın zamanda rejim ile birlikte askeri bir tatbikat düzenleyeceğini kaydetti.

Gözlemevi’ne göre son iki gündür Rusya Tabka Havaalanı’na çok sayıda askeri helikopter yerleştirdiğini ve askeri hareketliliğini artırmış durumda.

Bu ayın 4’ünde Suriye Türkiye’nin operasyon tehditti altındaki Ayn İsa ve Rakka’nın kuzeyindeki köylere asker ve ağır silah yığdı.

Diğer Haberler