Hükümet Sözcüsü Adil’den Belarus- Polonya sınırındaki göçmenler ile ilgili önemli açıklamalar

Hükümte sözcüsü Adil'den Belarus- Polonya sınırındaki göçmenler ile ilgili önemli açıklamalar

Kürdistan Bölgesi Hükumet Sözücüsü Cutyar Adil, vatandaşları kaçak yolarla Avrupa’ya geçirmeye çalışan geniş bir kaçakçılık ağı olduğuna vurgu yaparak, “Son 48 saat içerisinde insan kaçakçılık yapan iki kişi tutuklandı, süreç devam ediyor” dedi.

Rûdaw TV’de Senger Abdurrahman’ın sunduğu öğren bültenine katılan Cutyar Adil, vatandaşların kaçak yollarla Avrupa ülkelerine geçmesi için çalışan şebekeler hakkında inceleme başlatıldığını söyledi.

Adil, “Maalesef bazı faktörler vatandaşların kaçakçıların vaatlerine kanmalarına neden oluyor. Yine Belarus hükumetinin siyasi tavır olarak göçmenleri Avrupa ülkelerine karşı kullanma yaklaşımı da bu göçün başlamasında önemli faktörlerdir. Belarus sınırındaki kaçakçıların meselesi şu an siyasi bir mesele haline gelmiş durumda” dedi.

Belarus-Polonya sınırında zor şartlarda bekleyen vatandaşların geri getirilmesi için Başbakan Mesrur Barzani’nin çaba içerisinde olduğuna değinen Adil, “Şu an Belarus’taki göçmenlerin sayısının 16-17 bin kişi olduğu söyleniyor. Bu sayının 8 bin kadarı Kürt göçmenlerden oluşuyor. Tabi bu vatandaşların önemli bir bölümü de tartışmalı bölgelerde yaşayan, güvenlik gerekçesi ile evlerini terk eden insanlardan oluşuyor. Yine Duhok sınırında PKK ile Türkiye arasındaki çatışmalar nedeniyle evini bırakan, Halepçe, Süleymaniye’de de işsizlik nedeniyle göç etmek isteyen vatandaşlardan oluşuyor” ifadelerini kullandı.

Hükumet olarak son iki yıl içerisinde 120 bin kişiye iş imkanı sağladıklarını vurgulayan Cutyar Adil, “Hükumet Başkanı dün ilgili bakanlıklarla görüşüp göç meselesini ve sınırda bekleyen vatandaşların durumunu ele almak üzere çalışma yürütecek bir komisyon kurulmasını istedi” bilgisini paylaştı.

Hükumet Sözcüsü Adil, “Düzensiz göç konusunda Irak hükumetini harekete geçirdik. Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi Belarus’un Ankara Büyükelçisi ve Polonya’daki Kürdistan Bölgesi Hükumeti Temsilcisi ile görüştü. Hükumet olarak geri dönmek isteyen vatandaşlarımızın her türlü masrafını karşılayacağız” dedi.

“Kaçakçılar yargılanacak”

Vatandaşları kaçak yollarla yurt dışına çıkmaya özendiren, bu konuda çalışan geniş bir şebeke bulunduğunu anlatan Adil, “İnsan kaçakçıları yargılanacak, haklarında en sert cezai yaptırımlar uygulanacaktır. Biz bu şebekeleri izlemeye aldık. Son 48 saat içerisinde insan kaçakçılık yapan iki kişi tutuklandı, süreç devam ediyor” dedi.

Kürdistan Bölgesi vatandaşlarına “kaderinizi kaçakçılara teslim etmeyin” çağrısı yapan Adil, özellikle gençlere iş imkanı sağlamak için yoğun çalıştıklarını, Kürdistan Bölgesi’ndeki ekonomik imkanların önceki yıllara oranla daha da iyileştiğini söyledi.

Kaynak Rudaw

Diğer Haberler