Rusya himayesinde HSD-Şam görüşmeleri büyük zorluklara rağmen devam ediyor

Rusya himayesinde HSD-Şam görüşmeleri büyük zorluklara rağmen devam ediyor

Erbil merkezli BasNews gazetesi yayınladığı bir haber ile HSD ve Şam arasındaki görüşmelerin devam ettiğini belirtti. BasNews’de yer alan habere göre Şam “imkansız şartlar” öne sürüyor.

 Suriye Demokratik Güçlerine yakın bir Kürt kaynak, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile Suriye rejimi arasındaki müzakerelerin, rejimin PYD’ye dayattığı bazı “imkansız koşullara” rağmen Rus himayesinde devam ettiğini doğruladı. Kaynak, iki taraf arasındaki müzakerelerin durduğuna dair içıkan haberleri yalanladı.

Adının açıklanmasını istemeyen HSD’li kaynağın BasNews’e verdiği bilgilere göre; PYD ile Suriye rejiminin üst düzey yetkilileri arasındaki görüşmeler, rejimin dayattığı bazı uygulanması imkansız koşullara rağmen Rusya’nın himayesinde devam ediyor.

Kaynak, rejimin  dayattığı uygulanması imkansız olarak tanımlanan şartlarlar arasında petrol, diğer kaynaklar ve eğitimle ilgili şartlar olduğunu dile getirdi.

HSD’li kaynak şunları söyledi: “Rejim yetkilileri, Suriye Demokratik Meclisi lideri İlham Ehmed başkanlığındaki rejim ile müzakerelere katılan PYD heyeti,  2011’den önceki bir zihniyetle muhatap oluyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Rusya’nın garantörlüğünde petrol, eğitim ve diğer dosyalar üzerinde çetin müzakereler olacak.”

“Petrol ve diğer kaynaklar dosyasında rejim ile PYD arasındaki temel fark, iki tarafın elde edeceği yüzde etrafında dönüyor” diyen kaynak, “Rejim, işlerin 2011’den önceki haline dönmesini istiyor. ” şeklinde yorumladı.

Rejimin Kürtçe dili ve Özerk Yönetim’in eğitim müfredatını reddetiğini dile getiren Kürt kaynak, Suriye’nin  mevcut müfredatında ısrar ettiğini, bazı vilayetlerde yabancı dil kapsamında Kürtçe’nin de eğitim dili olmasında ısrar ediyor.

Kaynak, “Rejim kuzeydoğu Suriye’deki mevcut gerçeği kabul etmiyor ve geçmişte olduğu gibi her şeyin kendi kontrolü altında olmasını istiyor. HSD’nin de Suriye ordusunun bir parçası olmasını dayatıyor. Kuzey –Doğu Suriye’de herhangi bir oluşumu resmi olarak kabul etmiyor” diyor.

Edinilen bilgilere göre müzakarelerde, rejim şu ana kadar Kürtlerin haklarının anayasal olarak tanınmasını ve Kürt bölgelerinde resmi dil olarak dillerini veya mevcut yapısına ve Kürt siyasi güçlerine göre Özerk Yönetim’in tanınmasını tamamen reddediyor.

Kaynak, Washington’un iki taraf arasında devam eden müzakerelere ilişkin tutumuna ilişkin olarak, “Amerika Birleşik Devletleri bu konuda rejime baskı yapmak istemiyor ve bu dosyayı Rusya’ya bıraktı” dedi.

Kaynağa göre; ABD veya Rusya rejimi herhangi bir taviz vermeye zorlamıyor, aksine  PYD’nin şartları kabul etmeye zorluyor.

Cumartesi günü, Özerk Yönetim’e yakın bir kaynak BasNews’e, “İki taraf arasındaki müzakerelerin idari ve askeri meselelerle ilgili bazı önemli dosyalarda ön anlaşmaya vardığını” belirterek, HSD’nin bu müzakereler ile Türkiye’nin olası bir operasyonun önünü kesmeye çalıştığını söylemişti

Kaynak, “Suriye Demokratik Güçleri, Suriye rejimiyle müzakerelerinde ciddi ve varlıklarını meşrulaştıran ve Türk tehdidini bölgeden uzaklaştıran bir anlaşmaya varmayı amaçlıyor” demişti.

Öte yandan müzakere hayetine başkanlık eden İlham Ahmed ile bir heyetin, Türkiye’nin tehditleri ve Moskova’nın Suriye ile rejim arasında kalıcı iletişim kanalları açma çabaları hakkında görüşmek üzere Moskova’yı ziyaret edeceği öğrenildi.

Diğer Haberler