Demirtaş’ın bulunduğu karakola TAK’ın yaptığı bombalı saldırının üstünden 5 yıl geçti, olay aydınlatılmadı

Demirtaş’ın bulunduğu karakola TAK’ın yaptığı bombalı saldırının üstünden 5 yıl geçti, olay aydınlatılmadı Demokratik Bölgeler Partisi, SIrrı Süreyya Önder, TAK, PKK,

4 Kasım 2016 tarihinde Diyarbakır’da 12 kişinin öldüğü 100 kişinin yaralandığı bir intihar saldırısı gerçekleştirildi. Bu saldırı Türkiye’de son yıllarda gerçekleşen en büyük saldırılar arasındaydı. Bir kamyon içinde 3 ton TNT patlatılmıştı

Bu saldırının dikkat çeken önemli bir yönü ise Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ gibi HDP’li vekillerin bulunduğu bir karakola gerçekleştirilmiş olmasıydı. Bu saldırıyı PKK’nin gölge örgütü TAK gerçekleştirmişti. PKK’nin haber ajansı ANF TAK’ın bildirisini haberleştirdi. Fakat neden böyle bir saldırı yapıldı, amaç neydi konuları ise gündemleşmedi. Kendisi ile ilgili en küçük hak ihlalini bile gündeme getiren Selahattin Demirtaş ise konu hakkında sessizliğini korudu. PKK ise hiçbir açıklama yapmadı. Olay şu anda üstü kapatılan olaylar arasında yer alıyor.

DBP’li Eşbaşkan hayatını kaybetti

 Patlamadan saatler önce, gece yarısı yapılan eş zamanlı operasyonla gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP milletvekilleri Ziya Pir ve Sırrı Süreyya Önder, patlamada ağır hasar gören Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü hizmet binasına getirilmiş, Demirtaş ve Pir patlamadan 2 saat önce Mahkemeye götürülmek üzere binadan çıkarılmıştı.

Patlama sırasında HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ ile HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise patlamada ağır hasar gören Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde oldukları ortaya çıkmıştı. Ayrıca binada göz altında olan birçok HDP ve DBP (Demokratik Bölgeler Partisi) yöneticisi de vardı. PKK’nin Kuzey Kürdistan’daki kadro partisi olan DBP’nin Çüngüş ilçe eş başkanı Recai Altay’da patlamada hayatını kaybetti.

Araç hedefine ulaşamadı

Bombalı araç Çevik Kuvvet Şuba Müdürlüğüne doğru ilerlerken yolda bir araca çarpıp kaza yapıyor. Araç sahibi zararının karşılanması olayı normal bir kaza görüp zararının ödenmesi için bomba yüklün aracın önüne geçerek arabayı durduruyor. Arabanın içine bakarken araçta bomba olduğunu görerek “bomba var, kaçın” çağrısı yapıyor. Bu esnada bomba yüklü araç patlatılıyor. Yani araç hedefine ulaşmadan patlatılıyor. Eğer araç karakola ulaşmış olsa yüksek ihtimal binada bulunan HDP’liler daha fazla zarar görecek.

HDP halkı sokağa döktü

HDP, olaydan hemen sonra kitlesini bombalı aracın patladığı alana göndererek eylem yaptı. HDP ilk gün eylemin binada bulunan HDP’lilere dönük yapıldığını iddia etti. PKK’ye yakın hesaplarda sosyal medya üzerinden patlamanın Selahattin Demirtaş’ı hedeflediğini iddia etti.

HDP hemen ertesi gün bir açıklama yaparak patlamanın IŞID tarafından yapıldığını iddia etti.  HDP açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Şayet taksi ile minibüs çarpışması olmasa, bombalı minibüs hedefine ulaşacaktı. Daha yıkıcı olması planlandığı açık olan ancak amacına ulaşamamış bu bombalı saldırıya ilişkin tüm gerçekler açığa çıkarılmalıdır.”

Patlama esnasında binada bulunan Sırrı Süreyya Önder’de patlamanın kendilerini hedef aldığını söyledi. Önder yaptığı açıklamada “”Eş Başkanımız sayın Selahattin Demirtaş, adliye götürüldüğünde biz o binanın içindeyken bu patlama gerçekleşti. Orada 26 gündür parti yöneticilerimiz gözaltında tutuluyor. Yani bu katliam operasyonu, inceden inceye hesaplanmış bir operasyondur.” dedi.

HDP tüm halkı eyleme çağırarak patlamaya karşı tepki göstermesini istedi.

ANF olayı TAK’ın yaptığını açıkladı

6 Kasım günü ise ANF’de geçen bir haber olayın seyrini değiştirdi. ANF haberinde olayın PKK’nin gölge örgütü TAK tarafından yapıldığını ortaya koydu. ANF olayın TAK’ın resmi sitesinde daha sonra ayrıntılı açıklayacağını da yazdı.

TAK’ın ANF’de geçen açıklamasında eylemin AKP uygulamalarına karşı yapıldığı belirtildi. TAK’ın açıklamasına göre olayı Kemal Hakkari kod adlı Emrah Dayan yapmıştı.

Demirtaş’ın bulunduğu karakola TAK’ın yaptığı bombalı saldırının üstünden 5 yıl geçti, olay aydınlatılmadı

TAK kimdir?

TAK tam adı ile Kürdistan Özgürlük Şahinleri (Kürtçe: Teyrêbazên Azadiya Kurdistan), 29 Temmuz 2004 tarihinde kuruluşunu ilan etti. PKK’nin kamuoyunun tepkisini çekmek istemediği ve üslenmediği eylemleri üslendi.  Orman yangınları, içinde turistlerin de olduğu pek çok sivilin öldüğü eylemlerde TAK tarafından üstlenildi. ABD, İngiltere ve başka pek çok ülkenin terör örgütleri listesine girdi.

TAK’ın eylemlerinin sivillere verdiği zararlar nedeni ile Selahattin Demirtaş bile örgüt dağıtılsın çağrısı yapmak zorunda kaldı. 4 Kasım’da kendisinin bir saat önce çıktığı karakola yapılan saldırıdan birkaç önce Demirtaş “ Örgütün tamamen faaliyetlerini durdurması ve dağıtılmasını talep ediyoruz” demişti. Birkaç ay sonrada kendisi hedeflendi.

TAK bu eylemden sonra 2017 yılında da birkaç eylem yaptı. Daha sonra ise örgütün adının duyulduğu büyük eylemler yapılmadı. Orman ve işyeri yangınlarını Ateşin çocukları adlı örgüt üstlenmeye başladı.

Karanlık eylemler tarihi

4 Kasım’da ki eylem devletin, HDP ve PKK’nin ortak suskunluğu sonucu unutuldu. PKK’nin kırk yıllık savaş tarihindeki pek çok karanlık eylem gibi bu eylemde üstü kapatılanlar ve şaibeli eylemler listesine girdi.

Diğer Haberler